Ekonomové: Polsko a Slovensko zůstanou ušetřeny útrap hospodářské recese

Zpráva Evropské banky pro obnovu a rozvoj předpovídá, že z východoevropských zemí jen Polsko a Slovensko nezažijí hospodářskou recesi. Polská vláda ale přesto připravuje záchranný plán.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Varšava - historické náměstí

Varšava - historické náměstí | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

Nejnovější prognózy říkají, že hospodářský růst se v Polsku letos zpomalí na jedno, maximálně dvě procenta. Vláda pracuje na programu stabilizace a rozvoje.

Ministerstvo hospodářství chce zpřístupnit bankovní kredity tím, že poskytne částečné záruky. Za ty bude požadovat převedení části akcií, které pak společnost bude moci v lepších časech vykoupit zpět.

Pomoci mají také úlevy novým firmám a lepší čerpání prostředků z evropských fondů. Firmy, které se dostanou do potíží, budou moci postupovat pružně: mohou dočasně snížit zaměstnancům platy nebo počet pracovních hodin. Polské zaměstnance totiž chrání silné odbory.

Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme