Vichřice ve třech evropských státech zabila 17 lidí

Sedmnáct mrtvých, strhané elektrické vedení, přerušené dodávky elektřiny a ochromená doprava. To jsou následky mohutné vichřice, která od pátku zasáhla Španělsko, jihozápad Francie a také část Německa. K největšímu neštěstí došlo u Barcelony, kde při zřícení střechy sportovní haly zahynuly čtyři děti. Obětí je ale ve Španělsku víc - řádění orkánu si tam vyžádalo i život sedmi dospělých. Čtyři oběti má také vichřice ve Francii a dva lidé zemřeli v Německu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

záchranáři na místě tragédie

záchranáři na místě tragédie | Zdroj: ČTK

K největší tragédii došlo ve městě Sant Boi de Llobregat u Barcelony. Orkán strhl střechu a stěnu sportovní haly, ve které trénovalo na 30 dětí ve věku 9 až 12 let. Tři děti byly mrtvé na místě, jedno podlehlo zraněním v nemocnici. Dalších 15 je vážně zraněných.

Počet obětí řádění živlů ve Španělsku už stoupl na jedenáct. Je mezi nimi i policista, kterého zabil vyvrácený strom, když řídil dopravu. Dvě osoby zavalila zeď.

Vichřice dosahovala rychlosti až 200 kilometrů v hodině. U baskického pobřeží se zvedly až dvacetimetrové vlny, a úřady proto nařídily evakuaci obyvatel. Nejvyšší stupeň ohrožení stále platí v několika provinciích. Baleárské ostrovy jsou odříznuty od světa.

silná bouře na pobřeží Atlantiku | Foto: ČTK/AP

Podobná nepřízeň počasí postihla také jihozápadní Francii, kde zemřeli čtyři lidé. Spadané stromy zablokovaly desítky silnic, uzavřeno muselo být několik letišť, včetně letiště v Bordeaux, a na mnoha místech byla přerušena železniční doprava.

Podle médií šlo o nejhorší bouři za posledních 15 let. Úřady vyzvaly obyvatele, aby nevycházeli ze svých domovů. Bez elektřiny je asi 1,7 milionu domácností. V Německu si sněhové bouře, vichřice a náledí vyžádaly dva životy a způsobily řadu dopravních nehod.

Jan Šmíd, Marika Táborská, Ľubica Zlochová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme