V pásmu Gazy se poprvé od války vrátily děti do škol

Statisíce palestinských dětí se v sobotu poprvé od třítýdenní války v pásmu Gazy vrátily do školních lavic. Školy otevřela palestinská vláda v Gaze i agentura OSN, která zajišťuje sociální služby pro uprchlíky, tedy pro většinu obyvatel pásma. Třítýdenní izraelské útoky podle palestinských zdravotníků zabily přes 1300 lidí. Děti prý mezi nimi tvořily asi třetinu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

chlapecká škola v Gaze

chlapecká škola v Gaze | Zdroj: ČTK

Jenom do škol OSN se vrátilo více než 200 tisíc dětí. S oživením výuky ale přišel i problém: školy OSN sloužily jako nouzové bydlení pro desítky tisíc Palestinců, kteří tam utekli před boji. Většinou se už vrátili domů.

Na padesát tisíc Palestinců ale připravily izraelské útoky o přístřeší. Také oni z velké části přebývali ve školách a OSN jim teď musí zajistit náhradní bydlení.

Mezinárodní společenství mezitím stále hledá způsob, jak obyvatelům Gazy pomoci s poválečnou rekonstrukcí. Jednou z hlavních obav je, aby podpůrné programy nevyužilo ke zvýšení své popularity hnutí Hamas. To vedlo s Izraelem válku a pásmo Gazy ovládá.

K tématu si můžete také přečíst:
Blízký východ ztratil kvůli konfliktům za posledních dvacet let 12 biliónů dolarů
Spojené státy chtějí oživit mírová jednání na Blízkém východě
EU: Izrael musí umožnit přísun humanitární pomoci do Gazy

Marika Táborská, Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme