Humanitární pomoc Gaze a palestinské usmíření - témata summitu v Bruselu

Možnosti míru na Blízkém východě a humanitární pomoc obyvatelům pásma Gazy - o tom budou dnes opět jednat ministři zahraničí zemí Evropské unie. Tentokrát si šéfové diplomacii evropské sedmadvacítky do Bruselu zvou své kolegy z Egypta, Jordánska, Turecka a palestinské samosprávy. Příměří v Gaze je dnes také tématem jednání vysoké delegace palestinského hnutí Hamás v Káhiře. Izraelská delegace předložila Egypťanům své představy ve čtvrtek.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sál pro summity EU

Sál pro summity EU | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

Palestince reprezentuje hnutí Fatah, které ovládá Západní břeh Jordánu. S militantním Hamasem, který ovládá pásmo Gazy, mezinárodní společenství styky neudržuje.

Evropská unie chce do Gazy co nejrychleji dostat humanitární pomoc. Vedle spolupráce Izraele k tomu potřebuje především Egypt. Turecko a Jordánsko jsou zase považovány za možné prostředníky pro jednání mezi Hamasem a Fatahem.

Vztahy mezi oběma palestinskými frakcemi jsou na bodu mrazu. Mezinárodní společenství se chce zasadit o jejich smír; bez něj je realistická mírová dohoda s Izraelem nemožná.

Některé evropské země by se mohly podílet na námořní ostraze pobřeží pásma. V úvahu připadá také dodávka moderního technického vybavení pro Egypt, který sousedí s Gazou. Přímou účast evropských pohraničníků na svém území Káhira odmítá.

Delegace Hamásu jedná s Egyptem o budoucnosti příměří v Gaze

Vysoká delegace palestinského hnutí Hamás má dnes v Káhiře jednat o další podobě příměří v Gaze. Izraelská delegace předložila Egypťanům své představy ve čtvrtek.

Dosavadní klid zbraní, který ukončil třítýdenní válku, by měl ale podle diplomatických zdrojů vydržet. Obě strany se však v některých bodech výrazně liší. Jedním z klíčových témat je, kdo bude hlídat hranici mezi Egyptem a Gazou, kudy se podle Izraele pašují zbraně pro Palestince.

Hamás už podle arabského tisku v zákulisí souhlasí s tím, že linii mohou střežit i palestinské jednotky loajální prezidentu Abbásovi, který kontroluje pouze západní břeh Jordánu.

Egyptský plán pro dlouhodobé příměří zahrnuje i ukončení izraelské obchodní blokády Gazy. V Izraeli se opět vrací do hry myšlenka, spojit tento krok s propuštěním izraelského vojáka Gilada Šalita, který je třetí rok v palestinském zajetí.

Už i jeruzalémská vláda se ale chystá na to, že Šalit bude vyměněn za desítky teroristů. V izraelské veřejnosti proto začala velmi palčivá debata. Příbuzní některých obětí palestinského teroru s propuštěním vrahů svých blízkých souhlasí, pokud to pomůže Šalitovi na svobodu. Jiní jsou ale kategoricky proti.

K tématu si můžete také přečíst:
Blízký východ ztratil kvůli konfliktům za posledních dvacet let 12 biliónů dolarů
Spojené státy chtějí oživit mírová jednání na Blízkém východě
EU: Izrael musí umožnit přísun humanitární pomoci do Gazy

Břetislav Tureček, Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme