Kalousek: Deficit upraveného rozpočtu může být až 75 miliard Kč

Deficit upraveného rozpočtu na letošní rok může být kvůli ekonomické krizi až 75 miliard korun. Uvedl to v České televizi ministr financí Miroslav Kalousek. Bylo by tomu tak v případě, že ekonomika poroste jen o jedno procento. V případě, že ekonomika poroste více, bude podle něj deficit nižší. Stínový ministr financí Bohuslav Sobotka považuje vládní opatření za nedostatečná.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Miroslav Kalousek

Miroslav Kalousek | Foto: Luboš Wišniewski

"Já jsem souhlasil s tím, že budu korigovat ukazatele státního rozpočtu ve třech variantách: při růstu tři procenta, dvě procenta, jedno procento. Předkládáme korigovaný rozpočet, který předpokládá deficit něco přes 50 miliard při tříprocentním růstu. Doufám, že ten růst se bude pohybovat někde kolem dvou procent. V takovém případě by deficit byl mírně přes 60 miliard. Bude-li to jenom jedno procento, pak to bude deficit zhruba 75 miliard korun," řekl v České televizi Miroslav Kalousek.

Deficit ve výši 75 miliard korun je přitom podle Kalouska na hranici tří procent deficitu veřejných financí, což je jedna z podmínek pro přijetí eura. Ministr uvedl, že chce kritéria pro euro splnit. Poslední prognóza ministerstva financí počítá podle Kalouska s letošním hospodářským růstem o 1,4 procenta s tím, že růst může být nižší.

Stínový ministr financí Bohuslav Sobotka v České televizi uvedl, že vládní opatření jsou nedostatečná: "Já myslím, že je samozřejmě v pořádku, že vláda respektuje usnesení Poslanecké sněmovny a předloží nám do konce ledna variantní možnosti vývoje zákona o státním rozpočtu. To, co v pořádku není,je to, že vláda na změny ve státním rozpočtu vlastně navázala i všechny své potenciálně aktivní kroky vůči hospodářské krizi. A v tom já vidím ten hlavní problém."

Přečtěte si také:
Vláda začátkem roku přehodnotí deficit rozpočtu

Katarína Brezovská, Radek Pavlovič Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme