EU jedná se zástupci arabského světa a Tureckem o pomoci Gaze

Obyvatelé palestinského pásma Gazy potřebují okamžitou humanitární pomoc. Soudí to Evropská unie. Její ministři zahraničí se v Bruselu scházejí se svými protějšky z Egypta, Jordánska, Turecka a palestinské samosprávy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vlajky EU

Vlajky EU | Foto: Evropská komise

Unie chce hledat možnosti spolupráce s arabským světem. Před začátkem schůzky to prohlásil český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Podle Unie je na Blízkém východě nutné uzavřít trvalé příměří a zároveň hledat možnosti nastartování mírového procesu. Sedmadvacítka chce také přispět k zabránění přísunu zbraní pro militantní hnutí Hamas.

Schwarzenberg cíle schůzky před jejím začátkem shrnul takto: "Cílem setkání je koordinovat diplomatické úsilí v regionu a zjistit, zda můžeme skutečně pomoci ubohým obyvatelům Gazy."

Schůzka navazuje na středeční setkání Unie s izraelskou ministryní zahraničí Cipi Livniovou. Ta odmítla evropský požadavek na okamžité otevření všech hraničních přechodů do Gazy. Pro Izrael je podle Livniové zásadní, aby skončilo pašování zbraní pro Hamas.

Milan Kopp, Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme