Slovensko bude mít nového šéfa diplomacie

Slovensko bude mít od pondělí nového ministra zahraničí Miroslava Lajčáka. Na jmenovaní do Bratislavy přijíždí ze Sarajeva, kde zastává funkci evropského správce Bosny a Hercegoviny. Dosavadní šéf resortu Ján Kubiš dobrovolně odchází na vysokou pozici do OSN.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Miroslav Lajčák

Miroslav Lajčák | Zdroj: ČTK

Budeme mít ministra na dálkové ovládání, píše deník Pravda a poukazuje na to, že Lajčák zůstane sedět na dvou židlích a zpočátku především v Sarajevu. Na Slovensko se definitivně vrátí zřejmě až po několika měsících.

Některé komentátory překvapuje, že Lajčák opouští prestižní místo zvláštního velvyslance Evropské unie pro Bosnu a Hercegovinu a vstupuje do populistické vlády premiéra Roberta Fica, který je proslulý svými zahraničně politickými přešlapy.

Politologové ale připomínají, že Miroslav Lajčák, stejně jako před ním Ján Kubiš, není členem žádné strany a jako respektovaný diplomat má posílit právě premiérovu důvěryhodnost v zahraničí.

Milan Kopp, Ľubomír Smatana Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme