Studie: nejhorší schopnost integrace do německé společnosti mají Turci

Turečtí migranti jeví jen minimální vůli integrovat se do německé společnosti. Toto zjištění obsahuje nová studie, kterou dnes v německé metropoli představí Berlínský institut pro populaci a rozvoj. Očekává se, že studie vyvolá u našich západních sousedů bouřlivé reakce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Centrum Berlína

Centrum Berlína | Foto: Jiří Hošek

Výzkum prokázal, že klíč k problémům tureckých přistěhovalců je třeba hledat ve vzdělání. Plných 30 procent tureckých dětí nedokončí školní docházku. Jen 14 procent pak úspěšně složí maturitu. Pro srovnání: u vystěhovalců ze zemí bývalého východního bloku získá 28 procent studentů nakonec vysokoškolský diplom.

Občané tureckého původu jsou podle studie často bez práce a taky procento žen v domácnosti je extrémně vysoké. Počet smíšených manželství dosahující pouhých pěti procent svědčí jasně o tom, že Turci o kontakt s většinovým obyvatelstvem nestojí.

Podle expertů je problémem smýšlení první generace tureckých přistěhovalců, která se nikdy nevzdala snu vrátit se do své vlasti. V Německu má celkem pětina obyvatel kořeny v zahraničí.

Jiří Hošek, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme