EU zatím nemá společný postoj k vězňům z Guantánama

Evropská unie jednoznačně podporuje rozhodnutí nového amerického prezidenta Baracka Obamy uzavřít kontroverzní americkou věznici na základně Guantánamo. Společný postoj k možnému přijetí tamních vězňů ale zatím nemá. Spojené státy zatím Unii o převzetí některých vězňů oficiálně nepožádaly. Portugalsko už ale navrhlo, aby Evropa vyšla Obamovi vstříc.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Šéfové české a rakouské diplomacie Karel Schwarzenberg a Michael Spindellegger na zasedání v Bruselu

Šéfové české a rakouské diplomacie Karel Schwarzenberg a Michael Spindellegger na zasedání v Bruselu | Zdroj: ČTK

Ministři zahraničí sedmadvacítky o tom diskutovali na schůzce v Bruselu. Státní tajemnice slovenského ministerstva zahraničí Olga Algayerová dnes potvrdila, že Unie uzavření Guantánama podporuje. Konkrétní závazky o možném převzetí vězňů ale nepadly.

"Je to americký problém, který si musí vyřešit Američané, ale jsme připraveni jim pomoci, pokud to bude nutné," prohlásil před začátkem jednání vysoký představitel Unie pro společnou bezpečnostní a zahraniční politiku Javier Solana.

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg před jednáním řekl, že Unie počká o co ji Washington požádá a pak k tomu zaujme stanovisko. "Není to jednoduchá otázka a je na každém státě, jak se rozhodne," uvedl šéf české diplomacie.

Situaci komplikuje například rozdílné azylové právo v jednotlivých zemích. Otázkou také je, jak by se bývalí vězni po Evropě pohybovali - ve většině států Unie díky schengenskému systému neexistují hraniční kontroly.

Možné přijetí některých vězňů je v kompetenci národních států. Panuje ale shoda na tom, že je tuto otázku zapotřebí koordinovat v rámci celé Unie. Portugalsko a Španělsko už oznámily svou ochotu některé vězně přijmout. Naproti tomu Rakousko je proti.

Přečtěte si také:
K. Schwarzenberg: Někteří vězni z Guantánama mohou skončit v Evropě
Nový americký prezident nařídil zavřít do roku vězení Guantánamo
V německé vládě je spor kolem případného přijetí vězňů z Guantánama

Pavel Novák, Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme