NATO by mohlo obnovit normální vztahy s Ruskem už příští týden

Ledy mezi Severoatlantickou aliancí a Ruskem by mohly roztát už příští týden. Kontakty s politickými špičkami Ruska má navázat generální tajemník NATO Jaap de Hoop Scheffer na konferenci v Mnichově. Aliance zmrazila vztahy s Moskvou po srpnovém gruzínsko-ruském konfliktu. Nedávno se ale rozhodla je postupně zase obnovit.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Moskva

Moskva | Foto: Marek Dlouhý

Vztahy mezi Severoatlantickou aliancí a Ruskem jsou příliš cenné na to, aby ustrnuly na rozepřích, které se nikdy nezmění. Nikdo podle generálního tajemníka Aliance například nemá právo veta ohledně rozšiřování NATO. Je třeba hledat společné body, na kterých má zájem jak Rusko, tak Aliance. Jako příklady uvedl Jaap de Hoop Scheffer spolupráci v Afgánistánu, boj proti pirátství a terorismu.

"Příští měsíc se setkám s vedoucím ruské delegace na konferenci o bezpečnosti v Mnichově a tím obnovíme naše kontakty na politické úrovni. Doufám, že to bude první krok v novém přístupu k rusko-aliančním vztahům," oznámil generální tajemník NATO.

Milan Kopp, Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme