Lidé vracejí elektrospotřebiče k recyklaci

Zdá se, že lidé se naučili třídit odpad. Starých elektrických spotřebičů se z domácností k recyklaci dokonce loni vrátilo skoro o polovinu víc než předloni. A tak firmám, které elektro recyklují, loni výrazně přibylo práce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

separace odpadu

separace odpadu | Foto: Pražské služby

Podle Romana Abrhama ze společnosti Elektrowin se tak pravděpodobně podařilo sesbírat z domácností v průměru 4 kilogramy elektroodpadu na obyvatele : "Podle předběžných výsledků, které máme k dispozici, předpokládáme, že jsme na velmi dobré cestě a že by se tento cíl mělo podařit splnit." Jde o závazek, který je v naší přístupové smlouvě k EU.

Také z naší ankety na internetu zatím vyplývá, že lidé staré elektrické přístroje do obyčejných kontejnerů na odpadky už nevyhazují. Přibylo totiž míst, kam se vyhodit k recyklaci dají. A to jak u prodejců pro ty menší přístroje. Ale především dobře fungují sběrné dvory, kam většinou vozí staré spotřebiče firmy, které dodávají novou techniku.

Funguje také filozofie, že lidé odpad třídí, pokud je to pro ně pohodlné. U velkých nákupních center se tak stále častěji objevují kontejnery na tříděný elektroodpad. Vychází se z toho, že když jedete autem na nákup, není pro vás problém dát do kufru starý přístroj, který chcete vyhodit a na parkovišti to také pohodlně můžete udělat. Ty kontejnery jsou také dobře zabezpečené a ten, kdo by si z nich naopak chtěl něco vzít - má smůlu.

Stále více lidí si také uvědomuje, co všechno je vlastně možné zrecyklovat. K recyklaci se tak vrací například většina velké bílé techniky. Méně už ale těch menších přístrojů, které po pravdě řečeno nejsou v tom běžném odpadu zase tolik vidět.

Nejhorší je to zatím s elektrickými hračkami, kterých je čím dál víc a většina jich pak skončí v obyčejné popelnici. Ne všichni si uvědomí, že každá hračka která svítila a hrála než ji dítě rozbilo, je elektrošrot.

Lenka Šumová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme