Ruská pravoslavná církev volí nového patriarchu

Více než 700 duchovních vybere nástupce zesnulého Alexije II. ze tří kandidátů. Největší šance se přikládají metropolitovi Kyrillovi, který dočasně vede církev už od prosincového úmrtí dosavadního patriarchy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výzdoba chrámu Vasila Blaženého

Výzdoba chrámu Vasila Blaženého | Foto: Petr Jansa

Metropolitu smolenského Kyrilla podpořila už v neděli při volbě tří kandidátů většina vysoce postavených duchovních ruské ortodoxní církve. Kyrill dosud vedl oddělení pro vnější vztahy, a je proto považován za kandidáta nejvíce otevřeného kontaktu s dalšími církvemi, včetně Vatikánu.

Druhým hlavním favoritem volby je metropolita Kliment, který patří ke konzervativnímu proudu a měl dosud na starosti církevní administrativu. Pokud by se spor mezi příznivci obou táborů příliš vyhrotil, má podle pozorovatelů šanci na úspěch i třetí z uchazečů - minský metropolita Filaret.

Ruská média očekávají, že jméno nového patriarchy, který povede církev čítající 165 miliónů věřících, bude známo dnes večer nebo v průběhu zítřka.

Milan Kopp, Lenka Kabrhelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme