Senát rozhoduje o regulačních poplatcích

O dalším osudu regulačních poplatků ve zdravotnictví právě rozhodují senátoři. Definitivní slovo padne zejména v tom, jestli se poplatky vrátí z horní komory zpátky do Poslanecké sněmovny. Koalice má totiž v Senátu i podle opozičních zákonodárců dostatek hlasů na to, aby původní zákon, který by poplatky úplně zrušil, v horní komoře neprošel.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Schůze Senátu

Schůze Senátu | Foto: www.senat.cz

Jednat se proto bude nejspíš o úpravách celého systému, se kterými musí ale souhlasit i poslanci. Zástupci koalice i opozice mají připravenou vlastní představu změn. O čem je možné jednat, Radiožurnálu řekla senátorka ODS Alena Palečková: "Myslím, že by se dalo diskutovat o věkové skupině 15 až 18 let, i když ke to trochu sporné, protože se tam už vyskytují osoby výdělečně činné - to znamená zvýšenou administrativu pro zjišťování, zda pracují, nepracují. Co se týká skupiny seniorů, tak tam si myslím, že při případném zrušení by padla velká část regulačního charakteru poplatků."

Další verzí by mohl být návrh, na kterém se shodly rebelující poslankyně Strany zelených Věra Jakubková a Olga Zubová s ministryní zdravotnictví Danielou Filipiovou. Za ambulantní návštěvu lékaře by neměly platit děti do 18 let a snižuje se jim, stejně jako seniorům nad 65 let, roční ochranný limit z 5000 korun na polovinu.

Senátní výbor pro zdravotnictví už dříve doporučil senátorům, aby zákon tak, jak jim přišel ze sněmovny, nepodpořili. Navrhuje zrušit poplatky jen pro děti. díky většině ODS a KDU-ČSL by ale senátoři mohli doporučení výboru podpořit. Senátorská verze změny zákona ale bude mít problémy ve sněmovně, kde by musela získat většinu hlasů přítomných. Pokud by poslanci neschválili ani senátní ani svou původní podobu novely - systém poplatků by fungoval dál beze změn. Zdá se tedy, že jakákoli úprava vyvolá lavinu stížností.

Na současný stav, kdy poplatky pacienti neplatí jen někde si stěžují majitelé lékáren. Těm soud nevyhověl v žádosti o předběžné opatření a krajům to nezakázal. Majitelé lékáren přesto trvají na projednání své žaloby. Pokud by poplatky zákonodárci zrušili v případě dětí, už se ozvali pediatři, že v takovém případě pokud by jim propad příjmů nevyrovnaly pojišťovny, tak by přestali nabízet výhody - jako je otevírací doba nebo objednání na přesný čas.

Zrušení poplatků odhlasovala v prosinci Poslanecká sněmovna . Pro zrušení tehdy bylo 97 ze 104 poslanců, kteří hlasovali. Ruku pro zvedli všichni přítomní sociální demokraté a komunisté, přidal se k nim i bývalý poslanec ČSSD Evžen Snítilý.Valná většina koaličních zákonodárců se hlasování nezúčastnila, několik bylo proti. Zdržel se jen lidovec Ludvík Hovorka.

Milan Kopp, Lenka Šumová, Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme