Rusko zatím nerozmístí rakety v Kaliningradu

Ruská armáda oznámila, že hodlá pozastavit plány na rozmístění raket krátkého doletu v Kaliningradu. S odvoláním na představitele ruského generálního štábu o tom informovala agentura Interfax. Nové rozhodnutí podle ní vyvolala změna postoje Spojených států po nástupu nového prezidenta Baracka Obamy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

americký protiraketový radar

americký protiraketový radar | Foto: Miroslav Konvalina

Agentura Interfax cituje nejmenovaného představitele ruské armády, podle kterého se Moskva rozhodla pozastavit své plány vzhledem k tomu, že nová americká administrativa netlačí na vybudování základen protiraketového štítu v České republice a Polsku.

Záměr rozmístit rakety Iskander v Kaliningradu ohlásil ruský prezident Dmitrij Medvěděv loni v listopadu. Rusko tak podle něj mělo reagovat na ohrožení, které by pro něj americké plány znamenaly.

Ruské ministerstvo obrany se zatím k údajné změně politického kursu nevyjádřilo. Zástupci Spojených států v bruselské centrále NATO uvedli, že pokud by se tyto informace potvrdily, šlo by o pozitivní krok kupředu.

Rusko-americké vztahy v posledních letech citelně ochladly, možnost jejich zlepšení po nástupu nové Obamovy administrativy ale před několika dny zmínil i ruský premiér Vladimir Putin.

Dnešní rozhodnutí Moskvy nerozmisťovat rakety v Kaliningradské oblasti uvítal šéf české diplomacie Karel Schwartzenberg: "Vítám tuto změnu ruského postoje. Doufám, že Moskva rozpoznala, že když zvěstovala tento úmysl, že si sama škodila. Jsme rádi, že Vladimir Putin k tomuto závěru došel."

Lenka Kabrhelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme