Plzeňský kraj bude vracet pacientům poplatky

Pacienti v Plzeňském kraji, kteří od 1. února podstoupí léčení nebo ošetření v krajských nemocnicích, mohou požadovat proplacení regulačních poplatků. Hrazení poplatků v krajských nemocnicích a krajských lékárnách dnes na mimořádném jednání schválili zastupitelé vládnoucí ČSSD s podporou hlasů KSČM. Zastupitelé ODS na protest při projednávání tohoto bodu odešli ze sálu. Pro úhradu poplatků kraj vyčlenil v letošním rozpočtu 30 milionů korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

automat pro platbu regulačního poplatku

automat pro platbu regulačního poplatku | Foto: Marián Vojtek

Proti tomu, aby kraje platily za pacienty poplatky, jsou také majitelé soukromých lékáren. Grémium majitelů doporučilo ve všech lékárnách přestat vybírat poplatky a požadovat jejich úhradu od krajů.

Ty podle předsedy představenstva Grémia Marka Hampela obchází zákon: "Ve Středočeském kraji má jednoznačně dopad diskriminující, to znamená že došlo k propadu z hlediska příjmů od zdravotních pojišťoven, protože od 20 až 50 procent ubyly recepty v těch lékárnách, které jsou přímo, nebo v prostřednictví, nebo u krajského zařízení, které dostává dotaci z kraje." A počínání krajů prověří také Úřad pro ochranu hospodářské soutěže...

Podle hejtmanky Plzeňského kraje za ČSSD Milady Emmerové ale grémium lékárníků hraje nekalou hru: "Jde o to, zda zdravotnictví má být obchodem se sledováním co nejvyššího zisku. Nebo zda je to veřejná služba v sociálním státu. A zavedením poplatků se tyto principy narušují."

Lenka Jansová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme