Iráčané volili členy provinčních rad

O celkem 440 míst v provinčních radách soutěžilo v těchto volbách přes 14 tisíc kandidátů z desítek politických stran. Účast voličů byla podle odhadů neočekávaně vysoká. Úřady kvůli tomu nařídily, aby volební místnosti zůstaly otevřené o hodinu déle. Volby, které proběhly za přísných bezpečnostních opatření, skončily bez vážnějšího incidentu. Výsledky hlasování by měly být známy za několik dnů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Iráčtí vojáci u voleb

Iráčtí vojáci u voleb | Zdroj: ČTK

Voleb se narozdíl od roku 2005 účastnily také sunnitské strany. Podle pozorovatelů je zapojení sunnitů do státní správy příslibem, že by se sektářské rozpory mezi jednotlivými náboženskými frakcemi v Iráku mohly v budoucnu řešit politickými prostředky spíše než násilím.

Výsledky těchto regionálních voleb sice přímo neovlivní fungování federálních úřadů, napoví ale, kdo bude favoritem v blížících se parlamentních volbách. Podle člena iráckého parlamentu Mufída Jazairiho totiž neexistují spolehlivé průzkumy veřejného mínění a výsledek voleb je tak pro všechny velkou neznámou:

"Dneska se neví, kdo je populárnější, kdo je méně populární. Očekáváme, že právě tyto provinční volby ukáží skutečný obraz. Je to důležité proto, že přesně za rok se uskuteční příští parlamentní volby. Takže tyto volby mohou ukázat, kam to všechno směřuje, jaké jsou trendy, jaké jsou perspektivy politických sil, které jsou dneska aktivní."

Hlasování bylo zatím největší zatěžkávací zkouškou iráckých bezpečnostní sil. V pohotovosti byly na svých základnách také americké jednotky. K jedinému vážnějšímu incidentu došlo pouze ve městě Tikrít. Nedaleko volební místnosti tam dopadly tři minometné granáty, k žádnému zranění ale nedošlo.

Ondřej Himmer Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme