Na komunistickou demonstraci proti radaru přišla v Praze tisícovka lidí

Na tisíc lidí dnes v Praze demonstrovalo proti americkému radaru v Brdech. Demonstrace, která začala projevy na Palachově náměstí, pokračovala pochodem k americké ambasádě, kde organizátoři z KSČM předali dopis pro amerického prezidenta Baracka Obamu. Protestu se účastnili také zástupci Ligy starostů proti radaru, organizace neradaru.cz či mladí komunisté.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

demonstrace komunistů proti radaru v Praze

demonstrace komunistů proti radaru v Praze | Zdroj: ČTK

Ne radaru či Stop novým závodům ve zbrojení. Takové nápisy měli účastníci akce na svých transparentech. A proč na demonstraci přišli?

"Radar nepřinese to, co se slibuje, žádná bezpečnost, žádné jistoty. Naopak to bude nebezpečí pro naší republiku," řekl jeden z demonstrujících. "Chci, aby moje děti a vnoučata žili v takovém míru, v jakém jsem žila já," dodala další účastnice.

Komunisté na Palachově náměstí připomněli svůj požadavek na referendum o radaru. Zástupci americké ambasády pak předali dopis adresovaný prezidentovi Spojených států Baraku Obamovi.

"Je to upozornění současného prezidenta Spojených států amerických, že smlouva byla uzavřena v rozporu s přáním většiny občanů České republiky, a jestli by nepřehodnotil původní záměry bývalé administrativy, která byla poražena ve volbách," řekl k obsahu dopisu předseda KSČM Vojtěch Filip.

K akci se vyjádřil i zastánce umístění amerického radaru v Česku, senátor Jaromír Štětina. "Já si myslím, že když se komunisté sešli právě na Palachově náměstí, tak se dopustili velké nemravnosti, poněvadž to je místo, kde by neměli co dělat," podotkl Štětina. To, že americká strana přijala od komunistů výzvu pro svého prezidenta, je podle něj výraz demokracie USA.

Martin Hromádka, Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme