Palestinský prezident Abbás náhle zrušil návštěvu Prahy

Palestinský prezident Mahmúd Abbás nenadále odvolal pondělní cestu do České republiky. Oznámil to jeho mluvčí. Podle něj Abbás namísto toho jede do Káhiry jednat o vnitropalestinském usmíření. Za tímto prohlášením se podle zdrojů Českého rozhlasu skrývají také obavy o slábnoucí Abbásovu pozici.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mahmúd Abbás

Mahmúd Abbás | Foto: www.pbase.com

Západ a Izrael Abbáse stále uznávají. Jeho řádný prezidentský mandát ale vypršel před třemi týdny, nové volby odmítl vypsat, a teď je ve funkci jen díky svému vlastnímu dekretu.

Hnutí Hamás už oznámilo, že Abbáse považuje za bývalého prezidenta a podobně ho vnímá i velká část palestinské veřejnosti. Káhira se snaží usmířit všechny palestinské frakce, především Hamás a Abbásovo hnutí Fatah.

Podle izraelského deníku The Jerusalem Post nese Abbásův tábor velmi nelibě skutečnost, že nedávná izraelská válka v Gaze neskončila svržením tamní vlády tvořené Hamásem. Na západním břehu Jordánu teď Abbás čelí rostoucí popularitě islamistů rozsáhlým zatýkáním i zastrašováním nepohodlných novinářů.

Martin Hromádka, Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme