V Německu a na Slovensku zpřísnili postihy za dopravní přestupky

Piráti silnic se musejí v Německu ode dneška připravit na drakonické tresty. Mnohem vyššími pokutami budou nově trestána hlavně závažná porušení pravidel. Zvýšení finančních postihů je považováno za vůbec nejradikálnější v historii. Nový silniční zákon, který posiluje pravomoci policie, začíná platit na Slovensku - řidiči tam snadno mohou přijít o řidičský průkaz.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

kolona aut

kolona aut | Foto: Jan Rosenauer

V Německu loni na silnicích zemřelo bezmála 5000 lidí a spolková vláda chce tuto smutnou bilanci za každou cenu vylepšit. "Nejde mi o drobné přestupky. V centru pozornosti je přísnější potrestání hrubých porušení pravidel, která ohrožují lidské životy," vysvětluje ministr dopravy Wolfgang Tiefensee.

Za překročení povolené rychlosti v obci o 20 kilometrů v hodině zaplatí řidiči nově 80 namísto dosavadních 50 eur. Jízda na červenou se trestá pokutou od 90 do 360 eur. Na dvojnásobek se zvýšily také pokuty za jízdu pod vlivem alkoholu či drog.

Policie se chystá přísně trestat taky nedodržování bezpečné vzdálenosti. Na dálnicích se při rychlosti vyšší než 130 kilometrů v hodině může postih vyšplhat až na 600 eur.

Na Slovensku lze snadno přijít o řidičský průkaz

Na slovenských silnicích platí ode dneška přísnější pravidla. Povinné je celoroční svícení a maximální rychlost v obci se snižuje na 50 kilometrů v hodině. Policisté také budou na místě odebírat řidičský průkaz lidem, kteří odmítají zaplatit pokutu nebo nemají peníze.

Podle slovenského policejního prezidenta Jána Packy je toto opatření zamířené především proti řidičům z Polska, Rakouska a Česka. Právě tito motoristé podle něj nejčastěji překračují rychlost a vymlouvají se, že nemají peníze na pokuty. Proto policisté na místě odeberou řidičský průkaz, dají motoristovi šek a náhradní doklad platný 15 dnů. Do té doby musí zaplatit.

Základní sazba pokuty u našich východních sousedů je 60 eur, nejvyšší 1300. Slovenská policie nejpřísněji trestá překročení rychlosti a jízdu pod vlivem alkoholu. Například za překročení rychlosti o 30 kilometrů za hodinu hrozí pokuta do výše 100 eur.

Zcela zásadní změna čeká i řidiče nákladních vozidel - už nesmějí předjíždět. Žádná značka to neoznamuje, ale ze zákona vyplývá, že na dálnicích a rychlostních cestách musejí jet nákladní vozy a kamiony pouze za sebou.

Jiří Hošek, Marika Táborská, Ľubomír Smatana Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme