Američané podle senátora Dienstbiera odstoupí od stavby radaru v Česku

Nová americká administrativa pod vedením prezidenta Baracka Obamy podle předsedy senátního zahraničního výboru za ČSSD Jiřího Dienstbiera pravděpodobně odstoupí od výstavby radarové základny v Česku. V diskusním pořadu Otázky Václava Moravce Dienstbier řekl, že podle informací, které zatím má, se Spojené státy v nejbližším období umístěním radaru v Česku a raket v Polsku zabývat nebudou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

americký protiraketový radar

americký protiraketový radar | Foto: Miroslav Konvalina

"Možná, že jako dobrá záminka poslouží světová finanční krize, že se to odsune opět někam do šuplat a z těch šuplat se to bude těžko vyndávat," uvedl Dienstbier.

Podle něj by jedinou výjimkou mohla být situace, kdy se umístění radaru stane součástí nové spolupráce Ameriky a Ruska. "Buď bude společná raketová obrana NATO, Ruska a Spojených států, nebo žádná taková věc nebude," dodal.

Nová americká vláda se zatím k budování protiraketové obrany jednoznačně nevyslovila. "Zatím je moc brzy na jednoznačnou odpověď," řekl Českému rozhlasu Charles Kupchan, profesor mezinárodních vztahů na renomované Georgetownské univerzitě.

"Byl bych velmi překvapený, kdyby se celý program zrušil, ale Washington se na něj podívá novým pohledem. Bude znovu jednat s Evropany, Poláky, Čechy a možná i Rusy, aby se definitivně rozhodl, kdy nová zařízení vybuduje a v jaké podobě," doplnil Kupchan.

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg v České televizi uvedl, že se ani v souvislosti s případným větším zapojením Ruska nebudou česko-americké smlouvy o umístění protiraketové základny měnit. "Lepší smlouvy již vyjednány nebudou," podotkl ministr. České vládě se podle něj podařilo s USA dojednat spoustu výhod, nevyloučil ale možnost poté jednat s Ruskem na spolupráci při protiraketové obraně.

Smlouvy umožňující vybudovat americkou základnu v Brdech schválil loni v listopadu Senát. Poslanecká sněmovna, kde převažují její odpůrci hlavně z KSČM a ČSSD, ale i menších vládních stran, o smlouvách zatím nehlasovala. Americký radar v Česku dlouhodobě odmítá i většina veřejnosti. Podle prosincového průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění s ním nesouhlasí zhruba dvě třetiny lidí, opačný názor zastává necelá třetina.

Jana Zemanová, Martin Hromádka, Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme