Čínský prezident vyzývá armádu k loajalitě vládnoucí komunistické straně

Prezident Číny Chu Ťin-tao, který je zároveň nejvyšším velitelem ozbrojených sil, kritizoval generály za nedostatečnou disciplínu vojáků. Čínské vedení se ujišťuje o loajalitě armády na začátku roku, na který připadá řada problematických výročí a čekají se i negativní dopady světové hospodářské krize.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Náměstí Nebeského klidu v Pekingu

Náměstí Nebeského klidu v Pekingu | Foto: Robert Mikoláš

Chu Ťin-tao na schůzce s představiteli Ústředního vojenského výboru, tedy velením armády, vyzval generály, aby upevnili disciplínu mezi vojáky a zajistili plnění všech rozkazů daných komunistickou stranou.

Zároveň jim přikázal, aby zvýšili politickou výchovu všech příslušníků ozbrojených sil. Podle Chu Ťin-taa je totiž nezbytné, aby vojáci bez ohledu na hodnost vždy a za jakékoli situace následovali instrukce vládnoucí strany.

Někteří analytici dávají vrcholnou schůzku čínské armády, která je s 2 milióny 250 tisíci vojáky největší na světě, do souvislostí s nadcházejícím 50. výročím povstání Tibeťanů i 20. výročím masakru na Ťien-an-men (náměstí Nebeského klidu). Obavy panují i z vypuknutí sociálních nepokojů kvůli současné světové ekonomické krizi.

Robert Mikoláš, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme