Izrael opět bombardoval palestinské pásmo Gazy

Izraelské letectvo bombardovalo šest cílů v palestinském pásmu Gazy. Rakety zničily několik pašeráckých tunelů pod hranicí s Egyptem a budovu, kterou používalo radikální hnutí Hamás. Šlo o reakci na palestinské minometné a raketové útoky, které v neděli zranily tři Izraelce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Palestinec u ruin svého domu

Palestinec u ruin svého domu | Zdroj: ČTK

To že se chystá izraelská odveta, se Palestinci dozvěděli po telefonu. Izraelská armáda je varovala, aby opustili domy, ve kterých jsou zbraně a ozbrojenci.

Nové kolo násilí přichází za situace, kdy arabské média spekulují o brzkém vyhlášení dvoustranného příměří s roční platností. Podle televize al-Arabíja ho zprostředkovala Káhira, která se snaží dát dohromady i finanční pomoc pro Palestince v Gaze.

Příměří by mohlo platit už od čtvrtka. Pro Palestince má znamenat také otevření hranice mezi Egyptem a pásmem Gazy.

Dosavadní klid zbraní vyhlásila každá strana zvlášť před dvěma týdny a obě strany ho také porušují. Izraelská špionáž navíc zjistila, že na židovský stát v uplynulých dnech neútočil jen Hamás, ale i jiné skupiny. K některým včerejším útokům se totiž přihlásily Brigády mučedníků al-Aksá, tedy ozbrojené křídlo hnutí Fatah, které vede palestinský prezident Mahmúd Abbás.

Stále nepřehlednější situace na palestinských územích zasáhla také do českého politického kalendáře. Prezident Václav Klaus totiž na dnešek pozval na Hrad palestinského prezidenta Mahmúda Abbáse. Jenže ten se v sobotu omluvil a v tuto chvíli je v Káhiře. Čekají ho tam zásadní rozhovory o příměří s Izraelem a také o vnitropalestinské politické krizi.

Katarína Brezovská, Břetislav Tureček, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme