Slovensko: Historici odhalili zničení stovek dokumentů komunistické kontrarozvědky

Stovky dokumentů československé komunistické kontrarozvědky zničilo slovenské ministerstvo obrany. Píše o tom deník Sme s tím, že vojáci skartovali údaje o tajných spolupracovnících nebo třeba o metodách kontrarozvědky. Při pátrání v archivech to zjistili historici Ústavu paměti národa.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bratislava

Bratislava | Foto: www.wagonservis.sk

O skartování dokumentů rozhodlo Vojenské obranné zpravodajství, tedy nástupnická organizace armádní kontrarozvědky, už v letech 1996 až 2001. To znamená jak za vlády Vladimíra Mečiara, tak za vlády Mikuláše Dzuridny.

Odpovědní politici pro deník Sme popřeli, že by k něčemu takovému dali příkaz. Dokumenty byly podle Ústavu paměti úroda zničeny na základě směrnice platné před rokem 1989. Historici to označili za skandální.

Podle nich zmizely ve skartovacím stroji především údaje, na základě kterých bylo možné označit osoby jako tajné spolupracovníky kontrarozvědky, tedy Státní bezpečnosti.

Ľubomír Smatana, Katarína Brezovská, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme