Mezinárodní trestní soud se zabývá izraelskými útoky v Gaze

Mezinárodní trestní soud ustavený ke stíhání závažných humanitárních zločinů se začal zabývat nedávnými izraelskými útoky v palestinském pásmu Gazy. Britskému deníku The Times to řekl jeden ze žalobců. Zdůraznil, že v této fázi se ještě neposuzují případná porušení mezinárodního práva ze strany izraelské armády. Nejprve je totiž nutné zjistit, jaké je vůbec právní postavení palestinských území.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Soudcovské kladívko

Soudcovské kladívko | Foto: Miroslav Panuška

Izrael se k systému Mezinárodního trestního soudu nepřipojil. A tak tento orgán ani nemůže skutky židovského státu posuzovat. Palestinští advokáti ale přišli s novou argumentací: Sám Izrael už tři roky tvrdí, že k pásmu Gazy nemá žádné závazky.

Právníci mezinárodního soudu proto posuzují, zda je možné Gazu považovat za součást palestinského státu. Pokud ano, šlo by de facto o mezinárodní uznání Palestiny a také riziko pro Izrael , že přijdou další žaloby.

Po válce v Gaze čelí Izrael podezření, že mezinárodní konvence porušil například nasazením fosforové munice v hustě obydlených oblastech. Armáda přitom původně tvrdila, že tyto střely vůbec nepoužila.

Katarína Brezovská, Břetislav Tureček, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme