Vláda schválila odkup skládky v Pozďátkách za 23 milionů korun

Vláda premiéra Mirka Topolánka (ODS) se rozhodla odkoupit skládku nebezpečných odpadů v Pozďátkách na Třebíčsku. Zaplatí za ni 23 miliony korun oproti původním bezmála 54 milionům, jak dnes potvrdil ministr životního prostředí Martin Bursík (SZ). Podle něj je odkup jediné reálné řešení, protože původce skládky už neexistuje.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Skládka nebezpečného odpadu

Skládka nebezpečného odpadu | Foto: Pozďátky bez jedů

Ještě minulý týden Topolánkův kabinet odložil rozhodnutí o skládce v Pozďátkách, které jsou místní částí obce Slavičky. Chtěl totiž nejdřív zjistit, na kolik přijde její sanace. Ministr Bursík ji odhadl na stovky milionů korun.

K rozhodnutí o odkupu uvedl: "Firma, která byla původcem, už neexistuje. Jediná možnost, která byla reálná, byl odkup státem. Vyjednávali jsme tvrdě, ale korektně. Z původní ceny 53,98 miliónu korun jsme jí srazili na 23 033 014 korun. Za tuto cenu dnes vláda rozhodla, že tato skládka bude odkoupena. Důležité je, co se bude dít dál."

V tomto roce půjde prvních 17 milionů korun z rozpočtu ministerstva průmyslu na havarijní opatření v Pozďátkách. Ta by měla zamezit další kontaminaci okolí. Skládka je na prvním místě seznamu kontaminovaných míst kraje Vysočina.

Jak varoval ministr životního prostředí Martin Bursík, ze skládky uniká voda s kyselinou sírovou a situaci je třeba řešit: "Státní podnik Diamo, který bude nabyvatelem skládky, má za povinnost do 31. července zpracovat analýzu rizik, studii proveditelnosti a projekt sanace. Měl by do konce září podat žádost o dotaci z operačního programu Životní prostředí, tedy z evropských prostředků."

Přečtěte si také:
Soud zmírnil podnikateli trest za nebezpečnou skládku v Libčanech
Unie chce do roku 2020 recyklovat polovinu odpadu
S čím počítá nový zákon o odpadech?
Stát zřejmě zpřísní pravidla nakládání s odpady
Likvidace nebezpečných chemikálií ve Chvaleticích se chýlí ke konci

Nikola Bojčev, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme