Koalice chce Lisabonskou smlouvu schválit do měsíce, ČSSD třeba už dnes

Podle premiéra Mirka Topolánka by vládní koalice občanských a křesťanských demokratů společně se zelenými chtěla do konce tohoto měsíce schválit Lisabonskou smlouvu. Opoziční sociální demokraté naproti tomu chtějí prosadit, aby poslanci hlasovali o dokumentu hned na schůzi sněmovny, začínající za hodinu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropská unie

Evropská unie

Dolní komora začala o Lisabonské smlouvě, která má reformovat fungování rozšířené Evropské unie, jednat na mimořádné schůzi už loni 9. prosince. Poslanci se shodli na přerušení zasedání o evropské dohodě právě do dnešního úterý 3. února.

Premíér Topolánek ale doufá, že se projednávání znovu přeruší, a to do doby, než se změní jednací řád Poslanecké sněmovny a Senátu. Hodlá totiž Lisabonskou smlouvu projednávat společně s pomocí Lotyšsku kvůli ekonomické krizi.

I poslanec ODS a místopředseda zahraničního výboru sněmovny Tomáš Dub je k dnešnímu projednávání smlouvy poněkud skeptický. Jak řekl v Ranním interview Radiožurnálu, dokument sněmovna opět odloží.

ČSSD vládu za údajné obstrukce kolem přijetí smlouvy kritizuje. "Rádi bychom tento bod jednání dovedli až do konečného hlasování tak, aby prošla Lisabonská smlouva Poslaneckou sněmovnou. Nebudeme tedy hlasovat pro další odročení, s tím musí počítat všichni, kteří půjdou na tuto schůzi," uvedl předseda ČSSD Jiří Paroubek.

Předseda ODS Topolánek na toto prohlášení odvětil: "Až si Jiří Paroubek ujasní, co vlastně ve směru Lisabonské smlouvy chce, tak jsme ochotni se o tom bavit. Máme v úmyslu na této únorové schůzi nebo na speciální schůzi - je to spíš na dohodu Senátu a Poslanecké sněmovny - Lisabonskou smlouvu schválit," podotkl premiér. Dodal, že vláda i bez formálního podpisu dohody s opozicí po dobu českého předsednictví v EU plní podmínky, které byly na konci loňského roku dojednány, kdežto opozice se podobně nechová.

Poslanci dosud také čekají, až se k Lisabonské smlouvě vyjádří příslušné sněmovní výbory. Zahraniční výbor v minulých týdnech projednávání smlouvy přerušil už dvakrát. Vrátit by se k ní měl do 15. února. Znovu jednat by o ní měly i výbory evropský a ústavně-právní.

Český parlament je posledním z unijních států, který se k dokumentu zatím nevyjádřil, přestože jsme aktuálně předsednickou zemí EU. Smlouvu schválilo už 25 zákonodárných sborů v Unii. Jediní Irové Lisabonskou smlouvu odmítli, možná o ní ale budou hlasovat ve druhém referendum.

K tématu si můžete také přečíst:
Čeští politici se dál přou o Lisabonskou smlouvu
Čeští politici odsouvají debatu o Lisabonské smlouvě
Lisabonská smlouva zatím nenašla podporu ani v Senátu
Sněmovna přerušila debatu o Lisabonské smlouvě, vrátí se k ní v únoru

Martin Hromádka, Nikola Bojčev, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme