Polská vláda hledá úspory, omezí i vojenské mise v zahraničí

Polská vláda začíná realizovat úsporný program. Do zítřka musí ministři ve svých resortech najít zbytečných 17 miliard zlotých, tedy asi 120 miliard korun. Velké škrty postihnou také resort obrany.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Donald Tusk

Donald Tusk | Foto: kprm.gov.pl

Polská armáda musí najít úspory ve výši 35 miliard korun. Takový úkol dal premiér Donald Tusk ministrovi obrany Bogdanu Klichovi. Ten ale našel zatím jen pětinu peněz, které by se daly ušetřit.

Už teď je jasné, že Polsko omezí nebo úplně zruší své vojenské mise na Golanských výšinách, v Libanonu, Čadu a na Balkáně. Výjimkou má být jen účast v afghánské operaci, na které se šetřit zatím nebude, protože patří k prioritám zahraniční politiky.

Ministerstvo obrany a vláda neustoupily ani od programu úplné profesionalizace armády. Ta má být dokončena už příští rok a vyžádá si nemalé prostředky. Úspory se dotknou nákupu zbraní, investic do modernizace a administrativy.

Martin Dorazín, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme