Němečtí politici ostře kritizují papeže

V Německu se stupňuje kritika papeže Benedikta XVI. za jeho rehabilitaci kontroverzního biskupa Richarda Williamsona. Rozhodnutí přijmout tohoto popírače holocaustu zpět do řad katolické církve se nelíbí jak politikům, tak některým církevním představitelům. Jiní vysoce postavení církevní hodnostáři ale papežův krok obhajují.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Papež Benedikt XVI v doprovodu kardinála Pella

Papež Benedikt XVI v doprovodu kardinála Pella | Foto: Ofic. stránky Katolické církve v ČR

Arcibiskup Mnichova a Freisingu Reinhard Marx i jeho kolega z Kolína Joachim Meisner chápou rozhodnutí papeže Benedikta XVI. jako smířlivé gesto a pokus sjednotit katolickou církev.

Vyjádření biskupa Williamsona zpochybňující zabíjení Židů v plynových komorách současně zmínění církevní činitelé ostře odmítají. "Pro popírače holocaustu a antisemity není v katolické církvi místo," prohlásil Reinhard Marx.

Hamburský arcibiskup Werner Thissen a mnozí další církevní hodnostáři mluví o ztrátě důvěry Vatikánu. Stále víc představitelů katolické církve v Německu pochybuje o tom, že Vatikán nevěděl o antisemitských výrocích Richarda Williamsona.

Do sporu kolem rehabilitování popírače holocaustu papežem Benediktem se zapojila i německá kancléřka Angela Merkelová. Ta od hlavy katolické církve očekává jasná slova ohledně popírání holocaustu. Právě toho se britský ultrakonzervativní biskup dopustil, když zpochybnil existenci plynových komor v koncentračních táborech.

"Ze strany papeže a Vatikánu musí být jasně řečeno, že popírání holocaustu není možné," zdůraznila šéfka spolkové vlády. Z jejího pohledu prý k něčemu takovému ještě v dostatečné míře nedošlo. Angela Merkelová současně uvedla, že za normálních okolností není jejím úkolem hodnotit vnitřní církevní rozhodnutí.

"To ale neplatí, když se jedná o zásadní otázky. Když z rozhodnutí Vatikánu vzniká dojem, že popírání holocaustu je možné, pak se jedná právě o takovou zásadní otázku," prohlásila kancléřka Merkelová.

Mluvčí Svatého stolce Federico Lombardi odmítl další vyjádření s tím, že se papež už jednoznačně vyslovil. Poukázal přitom na návštěvu Benedikta XVI. v kolínské synagoze v srpnu 2005 a v Osvětimi o rok později.

Přečtěte si také:
Ústřední rada Židů v Německu přechodně zmrazila kontakty s katolickou církví

Jiří Hošek, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme