Slovensko: Poslanci schválili dvojjazyčné názvy v učebnicích

Bratislavu už mohou maďarské děti nazývat i ve slovenské škole Pozsonyi. Slovenský parlament totiž naprostou většinou prolomil prezidentovo veto a podruhé schválil školský zákon. Podle něj se školáci maďarské národnosti na Slovensku mohou učit místopisné názvy ve své mateřštině. Výsledek hlasování označili poslanci Slovenské národní strany za skandál a hodlají zákon napadnout u Ústavního soudu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bratislava

Bratislava | Foto: Ľubomír Smatana | Zdroj: Český rozhlas

Proti zákonu hlasovala nejenom Slovenská národní strana, vedená Jánem Slotou, ale i poslanci kolem stálice slovenské poltiky Vladimíra Mečiara. Bylo jim to málo platné, protože maďarštinu jako přednostní jazyk v učebnicích podpořila nejsilnější vládní strana - Smer premiéra Roberta Fica.

Ta podlehla vytrvalému mezinárodnímu tlaku a přiznala Maďarům ve školách taková práva, jaká mají národnostní menšiny jinde v Evropě. Nový zákon tak snad přispěje k uklidnění vztahů mezi Bratislavou a Budapeští.

Na druhou stranu slovenští národovci se s ním jistě nesmíří a pošlou ho k Ústavnímu soudu. První kolo ale prohráli na celé čáře.

Přečtěte si také:
Mezi Bratislavou a Budapeští to opět vře, tentokrát kvůli nové učebnici vlastivědy

Ľubomír Smatana, Katarína Brezovská, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme