Sněmovna odsunula o dva týdny Lisabonskou smlouvu

V Poslanecké sněmovně se dnes krátce mluvilo a hlasovalo o vztahu Česka a Lisabonské smlouvy. Členové dolní komory smlouvu, která reformuje Evropskou unii, odložili na pozdější termín. Vrátí se k ní podle návrhu Občanské demokratické strany tak, by se o ní hlasovalo asi 17. února. Co nejdřív chtěli Lisabonskou smlouvu schválit koaliční zelení a lidovci a hlavně opoziční sociální demokraté, O odklad stáli z rozdílných důvodů vedle občanských demokraté i komunisté.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lisabonská smlouva rozdělila Poslaneckou sněmovnu

Lisabonská smlouva rozdělila Poslaneckou sněmovnu | Foto: Veronika Malá, Věra Pfeifferová, Miroslav Panuška

Nejsilnější vládní strana požaduje nejprve vypracování novely jednacího řádu sněmovny, která by nedovolila české vládě rozhodovat o případném dalším předávání pravomocí do bruselské centrály Evropské unie bez souhlasu Poslanecké sněmovny a Senátu. Komunisté zase chtějí, aby se smlouva probrala až po jejich návrhu na referendum k jejímu přijetí.

Podle premiéra, předsedy ODS Mirka Topolánka byla dosavadní několikahodinová debata ke smlouvě "přehlídkou ztraceného času", která nepřinesla ani nic nového. Současně dodal: "Tu smlouvu jsem vyjednal a míním pro ni hlasovat. Důvodem není to, že by se mi tato smlouva natolik líbila, ale protože nevidím jinou alternativu. Beru to jako určitou daň našemu členství v Evropské unii, které pokládám za pozitivní. Pokládám Lisabonskou smlouvu za horší než smlouvu z Nice. Nemíníme si ale nechat vykládat, jak poškozujeme Českou republiku."

Předseda opoziční ČSSD Jiří Paroubek po odkladu Lisabonské smlouvy řekl: "Vládní koalice už dlouho hazarduje se jménem České republiky v Evropě. Jestli v tom chtějí pokračovat, tak doufám, že je to poslední obstrukce, kterou volí, a že 17. února budeme hlasovat."

Hlasování o dokumentu z Lisabonu si dál přejí i lidovci. Radiožurnálu vysvětlil tento postoj ministr pro místní rozvoj Cyril Svoboda (KDU-ČSL): "Jsme připraveni smlouvu ratifikovat kdykoliv, okamžitě, nemáme s ní žádný vážný problém. Myslím si, že stejně je na tom i většina občanů České republiky. Tady je to bohužel taková vnitropolitická bitva. Uděláme všechno pro to, aby Lisabonská smlouva ratifikována byla."

Strana zelených dává na pokračování najevo, že odkládání rozhodnutí o vztahu Česka a Lisabonské smlouvy je podle ní samoúčelné. Jak upozorňují členové nejmenší vládní strany, vede to k diskreditaci naší republiky na mezinárodním fóru.

I přesto, že u poslanců neuspěl komunistický návrh na referendum k Lisabonské smlouvě, byl předseda KSČM Vojtěch Filip spokojený. Posunem o dva týdny totiž podle něj vznikl prostor i na to, aby se sněmovna referendem zabývala: "Reálně nám to dává šanci, aby Poslanecká sněmovna začala projednávat zákon o referendu k Lisabonské smlouvě a dala tak občanům možnost, aby se rozhodli o další integraci Evropy."

Český parlament je posledním z unijních států, který se k dokumentu zatím nevyjádřil, přestože jsme aktuálně předsednickou zemí EU. Smlouvu schválilo už 25 zákonodárných sborů v Unii. Jediní Irové Lisabonskou smlouvu odmítli, možná o ní ale budou hlasovat ve druhém referendum.

O Lisabonské smlouvě jsme podrobně mluvili v poledních Ozvěnách dne. Záznam pořadu najdete v RÁDIU NA PŘÁNÍ!

K tématu si můžete také přečíst:
Poslanci o Lisabonské smlouvě nerozhodli, vrátí se k ní dnes
Koalice chce Lisabonskou smlouvu schválit do měsíce, ČSSD třeba už dnes
Čeští politici se dál přou o Lisabonskou smlouvu
Čeští politici odsouvají debatu o Lisabonské smlouvě
Lisabonská smlouva zatím nenašla podporu ani v Senátu
Sněmovna přerušila debatu o Lisabonské smlouvě, vrátí se k ní v únoru

Veronika Malá, Věra Pfeifferová, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme