Europarlament: Unie by měla přijmout některé vězně z Guantánama

Státy Evropské unie by měly přijmout některé vězně z americké základny Guantánamo. Vyzval k tomu Evropský parlament.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Europoslanci ocenili záměr nového amerického prezidenta Baracka Obamy kontroverzní věznici, kde Spojené státy zadržují osoby podezřelé z terorismu, do roka uzavřít. Evropa po takovém kroku volala řadu let. Proto je podle Evropského parlamentu nyní nutné Američanům vyjít vstříc a některé vězně přemístit do Evropy.

Poslanci ale zároveň požadují ochranu bezpečí evropských občanů. Na starý kontinent se proto mají dostat jen takoví vězni, kteří nemohou představovat bezpečnostní riziko.

Výzva Evropského parlamentu je nezávazná. Rozhodnutí o přijetí vězňů je na jednotlivých členských zemích. Kladně se už vyjádřili Portugalci, naopak Rakušané dali najevo, že nikoho z Guantánama nechtějí.

O Guantánamu bude na jaře v USA jednat ministr Langer

Český ministr vnitra Ivan Langer navštíví v březnu společně s evropským komisařem pro spravedlnost, vnitro a bezpečnost Jacquesem Barrotem Spojené státy. Ve Washingtonu by měli jednat o dalším osudu vězňů z Guantánama.

Ivan Langer | Foto: Khalil Baalbaki

Podle Ivana Langera je cílem cesty zjistit konkrétní představy nové americké administrativy a její záměry s touto věznicí. A na základě těchto informací pak definovat strategii Evropské unie.

"My musíme zjistit pozici americké strany, tu přeneseme našim partnerům v Evropské unii, zjistíme jejich názory. A bude-li existovat možnost získat koordinovaný postup, pak se o něj pokusíme, a nebo celou věc necháme na bilaterálních vztazích mezi jednotlivými členskými zeměmi a Spojenými státy," řekl pro Radiožurnál ministr Langer.

Tématu jsme se věnovali také v těchto zprávách:
Vondra s europoslanci debatoval o možnosti přijmout vězně z Guantánama
EU zatím nemá společný postoj k vězňům z Guantánama
K. Schwarzenberg: Někteří vězni z Guantánama mohou skončit v Evropě
Nový americký prezident nařídil zavřít do roku vězení Guantánamo
V německé vládě je spor kolem případného přijetí vězňů z Guantánama

Marika Táborská, Věra Pfeifferová, Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme