Sněmovna nakonec vojenské mise schválila

Nejistota českých vojáků v zahraničí skončila. Poslanci totiž večer schválili upravený plán jejich misí pro letošní rok. V případě, že by se tak nestalo, museli by se nejpozději na konci února vrátit domů. Až do poslední chvíle nebylo jisté, jestli plán misí podpoří sociální demokracie.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

sněmovna schválila plán armádních misí

sněmovna schválila plán armádních misí | Zdroj: ČTK

Hlasování těsně předcházela schůzka premiéra Mirka Topolánka a šéfa poslanců ODS Petra Tluchoře s lídrem nejsilnější opoziční strany Jiřím Paroubkem a předsedou klubu ČSSD Bohuslavem Sobotkou. Až těsně před hlasováním pak sociální demokracie oznámila, že dává svým poslancům volnou ruku.

Pro upravený vládní návrh nakonec hlasovalo 105 ze 185 přítomných poslanců. Působení českých vojáků v zahraničí podpořili všichni zákonodárci vládní koalice, nezařazení poslanci a také Jan Hamáček, Zdeněk Jičínský, Miroslav Svoboda a Antonín Seďa z ČSSD.

Předseda sociálních demokratů Jiří Paroubek ale zdůraznil, že mise prošly díky hlasům koalice. "Já nemám, co k tomu dodat, a myslím si, že v zásadě ty věci prošly 101 koaličními poslanci. My jsme chtěli dát prostor tomu, aby se poslanci sociální demokracie naprosto volně mohli vyjádřit; jejich hlasy nebyly potřeba."

Premiér Topolánek je rád, že schválením misí naše země dostála svým závazkům. "Jsem rád, že nakonec jsme měli těch 101 hlasů, ale zároveň jsem rád, že to rozhodnutí bylo svým způsobem průřezové. Protože i ty čtyři hlasy, které poskytli sociální demokraté, nám dávají jakousi - když ne záruku, tak aspoň naději - že po splnění toho, na čem jsme se dohodli, a to je spolupráce expertů na misích v příštím roce, zabezpečí možná snadnější průchod celé záležitosti na podzim letošního roku," řekl po hlasování Topolánek.

Ani jedním hlasem mise nepodpořili komunisté. Předseda KSČM Vojtěch Filip kritizoval dohodu ODS s ČSSD. "Já myslím, že sociální demokracie ukázala krásný rozpor mezi slovy a činy."

Poslanecká sněmovna původní vládní plán zahraničních misí pro rok 2009 před Vánoci zamítla. Ministerstvo obrany poté dokument přepracovalo a plánované počty vojáků - hlavně v Afghánistánu - snížilo. V Afghánistánu by mělo celkem fungovat v misi ISAF maximálně 480 vojáků a v akci Trvalá svoboda do 100 příslušníků speciálních sil. Celkem 430 českých vojáků bude letos pokračovat v misi KFOR v Kosovu.

SOUVISEJÍCÍ PŘÍSPĚVKY:
Vláda schválila přepracovaný plán armádních misí
Rýsuje se politická dohoda o zahraničních misích českých vojáků
Topolánek ostře kritizoval ČSSD za postoj k zahraničním misím armády
Paroubek přijal omluvu Topolánka za výroky o misích
Vláda chystá redukci počtu vojáků v afghánských misích
Poslanci neschválili zahraniční mise vojáků a zrušili zdravotnické poplatky
Spojené státy pošlou velké vojenské posily do Afghánistánu

Marika Táborská, Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme