ČNB zřejmě sníží úrokové sazby, podle analytiků až o půl procenta

Česká národní banka by dnes mohla snížit úrokové sazby. Analytici předpokládají, že to bude o půl procentního bodu. Důvodem zásahu centrálních bankéřů je klesající inflace a vývoj ekonomiky, který hraničí s recesí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká národní banka

Česká národní banka | Foto: Marián Vojtek

Americká centrální banka už srazila sazby skoro na nulu, britská Bank of England na 1,5 procenta. ČNB přistoupila ke snížení hlavní úrokové sazby naposledy v prosinci. Základní úroková sazba, na kterou je navázané komerční úvěrování, se tak posunula na dvě a čtvrt procenta.

Hlavní ekonom Raiffeisenbank Pavel Mertlík ve vysílání Radiožurnálu odhadl snížení úrokových sazeb o dalšího půl procenta, nevyloučil ale pokles pouze o čtvrt procenta. Záležet podle něj bude na tom, jakým způsobem se centrální banka postaví k rychle oslabujícímu kurzu koruny.

"Takzvaný úrokový diferenciál, v tom především rozdíl mezi úrokovými sazbami u nás a v eurozóně, ovlivňuje poptávku po české koruně a tím pádem i kurz koruny. Čili když se u nás snižují úrokové sazby, tak to zpravidla vede k oslabování kurzu koruny, a to je právě ten případ," uvedl Mertlík.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si rozhovor s hlavním ekonomem Raiffeisenbank Pavlem Mertlíkem v Ranním interview Radiožurnálu

Snížení hlavní sazby na 1,75 procenta očekává i ekonom ČSOB Petr Dufek. "Hlavním důvodem, který povede Českou národní banku ke snížení úrokových sazeb, bude především velmi příznivý výhled inflace. Inflace se dostává hluboko pod cíl, který má Česká národní banka pro letošní rok, a to jsou tři procenta. Druhým důvodem je hrozící recese české ekonomiky, takže čas pro úrokové sazby na nižších úrovních je tady," míní Dufek.

Bankovní rada dnes projedná i novou prognózu vývoje ekonomiky, v rámci které ČNB poprvé začne na svých internetových stránkách zveřejňovat i číselný odhad vývoje kurzu koruny vůči euru. Stane se tak jedinou centrální bankou na světě, která k tomuto kroku přistoupí, upozorňuje ekonom Patria finance David Marek.

"Myslím si, že je to určitě dobrý krok. Čím více je otevřená centrální banka, tím lépe pro finanční trhy. Je tady trochu riziko, zda se nebude brát číselná hodnota z České národní banky jako berná mince pro vývoj devizového trhu. Ovšem v případě úrokových sazeb se také tak nestalo, takže si myslím, že náš finanční trh je už dostatečně vyspělý na to, abychom si tuto otevřenost mohli dovolit," podotkl Marek.

K tématu si přečtěte také:
Česká centrální banka snížila základní úrokovou sazbu
Americká centrální banka rekordně snížila základní úrok - až k nulové hodnotě
Evropa i Česko snižují úrokové sazby
Centrální banky mnoha zemí jednotně snížily úrokové sazby

Martin Hromádka, Tomáš Medek, Jakub Šídlo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme