Izrael zadržel libanonskou loď s humanitární pomocí pro Palestince

Izraelské námořnictvo násilím obsadilo libanonské plavidlo, které vezlo padesát tun humanitární pomoci do palestinské Gazy. Potvrdil to izraelský ministr obrany Ehud Barak. Izraelci se původně snažili loď odklonit do Egypta. Když se ale její posádka znovu pokusila doplout do Gazy, vojáci loď obsadili a nasměrovali do izraelského přístavu Ašdod.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

libanonská loď zadržená izraelským námořnictvem

libanonská loď zadržená izraelským námořnictvem | Zdroj: ČTK

Na palubě jsou léky, potraviny, oděvy a další materiál určený pro obyvatele pásma Gazy, které nedávno po tři týdny bylo terčem izraelských útoků. Zásilku doprovázejí i aktivisté včetně bývalého řecko-katolického arcibiskupa v Jeruzalémě, který byl v minulosti i členem Organizace pro osvobození Palestiny.

Na palubě je také zpravodaj arabské televize al-Džazíra. Ten do telefonu tvrdil, že Izraelci na loď stříleli a pak prý její osazenstvo bili a kopali. Tuto zprávu ale zatím nikdo jiný nepotvrdil.

Izrael drží pásmo Gazy už druhý rok pod přísnou hospodářkou blokádou a pouští tam pouze nejnutnější humanitární dodávky. Jeruzalémská vláda izolací Gazy zareagovala na to, že se tam k moci dostalo hnutí Hamas.

Marika Táborská, Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme