ČNB snížila úrokové sazby i odhad vývoje ekonomiky

Centrální banka rozhodla o snížení základních úrokových sazeb ze dvou a čtvrt procenta na jedno a tři čtvrtě procenta. Je to nejnižší úroveň od října 2005. Na jednání bankovní rady čekali ekonomové netrpělivě už od minulého týdne.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká národní banka

Česká národní banka | Foto: Marián Vojtek

Horší ekonomické výsledky, které nám stále přináší statistika i zprávy z podnikového sektoru, totiž přímo volají po nějakém radikálním kroku. Zároveň ale v posledních dnech výrazně klesal kurz koruny. A snižování sazeb vede obvykle k dalšímu propadu koruny a zvyšuje nebezpečí růstu inflace.

Ovšem ani jeden z těchto dvou rizikových dopadů není v současné situaci pro naši ekonomiku nebezpečný. Přesněji řečeno není v tuto chvíli nebezpečnější než hrozba recese hospodářství. Takže analytici předpokládali, že centrální banka sazby sníží, otázkou bylo jen o kolik.

Na rozhodnutí České národní banky okamžitě zareagoval kurz koruny. Ta umazala část svých předcházejících ztrát a posílila na úroveň 28 korun a 25 haléřů za euro. Pokud totiž nesáhne k nějakému hodně radikálnímu kroku Evropská centrální banka, bude koruna vynášet pro spekulanty podstatně méně než euro.

Nicméně oslabení koruny je krátkodobý dopad snížení sazeb. Zajímavější jsou ty střednědobé důsledky. Popisuje je hlavní ekonom Poštovní spořitelny Jan Bureš: "Krok České národní banky může ulevit české ekonomice od hospodářské krize jednak prostřednictvím nižších nákladů na financování a na druhém místě pomůže také skrze oslabení české koruny, která negativně vnímá další snižování úrokových sazeb."

Ekonomika skutečně potřebuje ulevit po odstartování krize v západní Evropě, což se velice výrazně přenáší i k nám. Ostatně vytáhnout hospodářství své země z recese se snaží všechny centrální banky na světě. Například ta britská dnes snížila úrokové sazby na jedno procento, což je nejníže v třísetleté historii této instituce.

Zákazníci komerčních bank pocítí změnu sazeb zřejmě s větším zpožděním než obvykle. Banky budou vyčkávat, jak na rozhodnutí centrální banky zareaguje trh. Česká bankovní asociace už ale uvedla, že jde o "dobrý signál, který se může pozitivně projevit na úrocích z úvěrů pro české podniky".

Česká národní banka dnes také změnila odhad vývoje HDP pro letošní rok. Podle nové prognózy počítá s tím, že hrubý domácí produkt klesne o 0,3 procenta. Ještě v listopadu národní banka naopak odhadovala růst téměř o tři procenta. Mírné oživení se očekává až příští rok. Odhadnout další vývoj je ale velice složité. Za poklesem ekonomiky je podle guvernéra centrální banky stagnace všech složek hrubého domácího produktu.

K tématu si přečtěte také:
Česká centrální banka snížila základní úrokovou sazbu
Americká centrální banka rekordně snížila základní úrok - až k nulové hodnotě
Evropa i Česko snižují úrokové sazby
Centrální banky mnoha zemí jednotně snížily úrokové sazby

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme