Mnichov hostí prestižní bezpečnostní konferenci

První příležitostí prezentovat zahraniční a bezpečnostní politiku nové americké administrativy mimo území Spojených států, je tradiční Mnichovská bezpečnostní konference. Ta začíná právě dnes a 300 prominentních hostů by na ní mělo až do neděle diskutovat o tématech jako jsou Afghánistán, íránský jaderný program nebo americký systém protiraketové obrany. Optimisté věří, že 45.ročník bezpečnostní konference přinese konec 'doby ledově' ve vztazích mezi Spojenými státy a Ruskem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mnichov

Mnichov | Foto: Jiří Hošek

Nový šéf bezpečnostní konference Wolfgang Ischinger si myslí, že by schůzka spadající do období po nástupu Baracka Obamy do funkce, mohla přinést řadu nových impulsů. Ischinger ale zároveň varuje před přehnaným očekáváním a tvrdí, že ani Evropané ani Obama nemají 'kouzelnou hůlku'.

Přítomnost amerického viceprezidenta Joea Bidena v Mnichově ale považuje za významnou. "V Mnichově bylo tradicí, že sem přijížděl americký ministr obrany. Ten měl ale pravomoci jasně omezené svým resortem. Viceprezident ale má zmocnění mluvit o všech aspektech americké politiky," poznamenává Ischinger.

Že v Mnichově zazní signál k zahájení 'zásadního dialogu' mezi Washingtonem a Moskvou ohledně systému protiraketové obrany, věří například náměstek německého ministra zahraničí Gernot Erler. Očekává vstřícné poselství od Joea Bidena. "Pokud spolu teď tyto dvě strany začnou komunikovat, mohly by dojít ke společné koncepci," prohlásil Erler v předvečer konference.

Dnešnímu programu mají dominovat kontrola zbrojení a íránský jaderný program. Česko budou v bavorské metropoli zastupovat ministři Vlasta Parkanová, Karel Schwarzenberg a Alexandr Vondra. Na konferenci přislíbili účast taky spolková kancléřka Angela Merkelová, francouzský prezident Nicolas Sarkozy nebo generální tajemník NATO Jaap de Hoop Scheffer.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme