V Polsku si připomínají 20. výročí rozhovorů u kulatého stolu

Poláci si dnes připomněli 20. výročí začátku jednání u kulatého stolu. Aktivisté tehdejší opozice a zástupci komunistické vlády se poprvé sešli na rovnoprávných zásadách, aby jednali o východisku z katastrofální ekonomické a sociální situace.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lech Walesa

Lech Walesa | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

"Takhle to dál nejde," rozčiloval se před dvaceti lety šéf odborového svazu Solidarita Lech Walesa. Společně s několika desítkami opozičních politiků přivedli rozhovory u kulatého stolu k výsledku, který urychlil společenské změny v celé východní Evropě.

Včera na toto téma uspořádala v parlamentu konferenci levice a na dnešek pozval prezident Lech Kaczyński do prezidentského paláce polské historiky. Montážní četa pro tuto příležitost přinesla ze skladu a smontovala kulatý stůl, u kterého se před dvaceti lety odehrálo historické setkání.

"V tehdejší situaci si polský režim uvědomil, že nedokáže sám uskutečnit ekonomické reformy. Na rozdíl od Československa náš stát praktiky zkrachoval a nebyl schopen zvládnout sociální napětí bez použití síly," popsal zpravodaji Českého rozhlasu v Polsku Martinu Dorazínovi tehdejší poměry historik Andrzej Garlicki.

Milan Kopp, Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme