Turecko jedná s Hamásem o propuštění Šalita a hlásí velký úspěch

Dohoda o výměně izraelského vojáka Gilada Šalita, kterého drží už třetí rok Palestinci, by mohla být už v úterý na stole. S odvoláním na vládní zdroje v Ankaře to tvrdí turecké vysílání televize CNN. Egyptské pokusy dosáhnout Šalitova propuštění za stovky palestinských vězňů zatím nevedla k úspěchu. V případu se proto začaly angažovat Katar a Turecko.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Moderní Damašek

Moderní Damašek | Foto: damascus-online.com

Turečtí emisaři prý jednali v Damašku s exilovým vedením Hamásu. Úterý jako termín dosažení dohody má mimořádný význam - v Izraeli totiž budou volby. Dosavadní premiér Ehud Olmert se nechal slyšet, že udělá vše pro to, aby se kauza Šalit vyřešila před jeho odchodem z funkce.

Někteří představitelé Hamásu ale také tvrdí, že žádný pokrok v jednání není, a že zprávy o úspěchu jsou jen předvolební tahy.

Hamás chce za vydání Šalita svobodu pro 1400 z asi 11 tisíc Palestinců držených Izraelem. Požaduje i 450 lidí s vysokými tresty, včetně teroristů. Izrael prý ale ze seznamu těchto lidí za celý rok odsouhlasil k propuštění pouze 71 jmen.

Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme