Izraelské vedení posuzuje rozsáhlou dohodu s palestinským Hamásem

Nejvyšší izraelské vedení posuzuje rozsáhlou dohodu s palestinským hnutím Hamás, kterou připravil Egypt. Návrh spojuje obě důležitá témata, o kterých se v poslední době jedná. Dohoda by měla na 18 měsíců zajistit příměří v oblasti pásma Gazy a uvolnit izraelskou blokádu tohoto území. Také má ale přiblížit výměnu zajatců mezi oběma stranami.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

izraelská bezpečnostní zeď

izraelská bezpečnostní zeď | Foto: Martina Mašková | Zdroj: Český rozhlas

Zejména poslední bod má pro Izrael velmi emotivní náboj. Židovský stát by sice měl propustit nejméně tisíc Palestinců včetně desítek teroristů, domů by se měl ale měl po třech letech v arabském zajetí vrátit seržant Gilad Šalit.

Taková zpráva těsně před úterními volbami by pomohla izraelskému ministru obrany a vůdci Strany práce Ehudu Barakovi, ale i šéfce diplomacie Cipi Livniové, které vede stranu Kadima.

Podle arabského tisku je dohoda na spadnutí a optimismus neskrývá ani Káhira, které vše dojednala. V Izraeli ale převládá opatrnost a také obavy, že průlom mohou zhatit především rozepře mezi špičkami Hamásu.

Martin Hromádka, Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme