Zrušení části poplatků vyjde stát zhruba na tři miliardy korun

Na přibližně tři miliardy korun by stát přišla senátní novela o zdravotnických poplatcích. V České televizi to vyčíslila ministryně zdravotnictví Daniel Filipiová. Kompromisní návrh předpokládá mimo jiné, že už od 1. dubna by poplatky přestaly platit děti do 18 ti let.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zdravotnictví - poplatky

Zdravotnictví - poplatky | Foto: Alena Palečková

Pro pediatry by to znamenalo značný výpadek příjmů. Ten by podle Filipiové musely kompenzovat zdravotní pojišťovny - například v rámci kapitační patby. Jak v České televizi potvrdil Ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny Pavel Horák, nebyl by to problém.

"Úhrada průměrné praxe pediatra od Všeobecné zdravotní pojišťovny je zhruba 73 000 ročně. Připomínám, že to není platba lékaře, ale celému zdravotnickému zařízení. Poplatky navíc činí příjem zhruba 3 000 korun měsíčně, čili je to jen několik procent úhrady."

Novelu už schválil Senát, projednat ji ještě musí Poslanecká sněmovna. Ministryně Daniela Filipiová, po hlasování v Senátu zdůraznila, že změny jsou výsledkem velkého kompromisu. Norma nyní předpokládá, že poplatky u lékaře by mohly už od 1. dubna přestat platit děti do 18 let. Ochranný limit na výdaje ve zdravotnictví by jim i seniorům nad 65 let měl klesnout na polovinu, tedy na 2 500 korun.

Sociální demokracie nicméně původně stála o to, aby se poplatky zrušily úplně. Podle poslance Davida Ratha bude tedy ČSSD usilovat o totéž i ve sněmovně: "Určitá šance získat 101 hlasů na ten náš původní návrh, tedy zrušení všech poplatků stále existuje. A teprve, pokud bychom neuspěli, nezískali v Poslanecké sněmovně 101 hlasů, tak pak je možné uvažovat o dalších krocích, včetně hlasování o nedůvěře vládě Mirka Topolánka," řekl tehdy Rath.

Zrušení poplatků odhlasovala v prosinci Poslanecká sněmovna . Pro zrušení tehdy bylo 97 ze 104 poslanců, kteří hlasovali. Ruku pro zvedli všichni přítomní sociální demokraté a komunisté, přidal se k nim i bývalý poslanec ČSSD Evžen Snítilý.Valná většina koaličních zákonodárců se hlasování nezúčastnila, několik bylo proti. Zdržel se jen lidovec Ludvík Hovorka.

Česká lékárnická komora si bude v příštích dnech stěžovat ohledně poplatků u Evropské komise. Lékárníkům se totiž nelíbí, že kraje vedené sociálními demokraty je ve svých lékárnách a zdravotnických zařízeních přestaly vybírat. Tento postup kritizují hlavně ta zařízení a lékárny, které kraji nepatří, poplatky vybírají a cítí se v nevýhodě.

K tématu si můžete také přečíst:
Poslanci neschválili zahraniční mise vojáků a zrušili zdravotnické poplatky
Senát nesouhlasil s rušením poplatků, omezil je
Grémium majitelů lékáren doporučuje: Poplatky vracejte formou slevy nebo bonusu

Milan Kopp, Šárka Slezáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme