Ve druhé půlce roku čeká podle guvernéra ČNB Česko další náraz krize

Nový náraz hospodářské krize přijde do Česka ve druhé polovině roku. Řekl to v neděli guvernér České národní banky Zdeněk Tůma. Tento týden také banka poprvé oznámila, že Česko jde do recese.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ulice - ilustr. foto

ulice - ilustr. foto | Foto: Ivan Štern

Slovo recese teď skloňují ekonomové stále častěji. A jejich poslední odhad? Česká ekonomika by letos mohla klesnout až o dvě procenta. A to v případě, že by vláda hospodářství nijak nepodpořila.

Podle Jana Švejnara by to byl velmi citelný propad. Pomoc by měla přijít co nejdřív: "Odlehčení pracovní síly- to znamená snížení odvodů daně ze mzdy. Tím se stane pracovní síla levnější."

Opatření proti krizi má vymýšlet Národní ekonomická rada vlády. Ministr financí Miroslav Kalousek řekl, jak by tato opatření měla zafungovat: "Tak, aby maximálním způsoben přispěli k udržení zaměstnanosti a mimořádně se věnujeme i zprůchodnění úvěrových linek , provozních úvěrů pro malé a střední podnikatele."

Svá opatření proti krizi navrhuje také opoziční ČSSD. Říká stínový ministr průmyslu a obchodu Milan Urban: "My potřebujeme stavět nové elektrárny, potřebujeme stavět nové silnice, opravovat ty rozbité, potřebujeme zateplovat domy, potřebujeme opravovat nemocnice, školy."

Přehrát

00:00 / 00:00

Lenka Jansová informuje o názorech ekonomů

Náměstek ministra financí Eduard Janota už dřív řekl, že pokud by ekonomika letos klesla o dvě procenta, bude schodek státního rozpočtu přes 100 miliard korun.

K tématu si přečtěte také:
Česká centrální banka snížila základní úrokovou sazbu
Americká centrální banka rekordně snížila základní úrok - až k nulové hodnotě
Evropa i Česko snižují úrokové sazby
Centrální banky mnoha zemí jednotně snížily úrokové sazby

Lenka Jansová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme