Česko koupí letenku dvěma tisícům cizinců pro návrat domů

Cizinci, kteří u nás přišli o práci Česko finančně podpoří při návratu domů. Vláda podpořila návrh ministerstva vnitra, podle kterého by se v první fázi mohly domů vrátit dvě tisícovky cizinců. Česko jim zaplatí letenky a prémii pět set eur.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

na palubě letadla

na palubě letadla | Foto: Milan Kopp

Tento krok vyjde státní rozpočet na šedesát milionů korun. Podle šéfa resortu vnitra Ivana Langera to není jediný způsob, jak chce vláda situaci s nezaměstnanými zahraničními dělníky řešit: "Za prvé: omezení vydávání dlouhodobých víz, za druhé: zpřísnění kontrolní činnosti cizinecké policie, za třetí: dobrovolné návraty."

Ze státního rozpočtu vláda uvolní v první fázi šedesát milionů korun. Cizinci, kteří se pro návrat domů rozhodnou získají letenku a pět set eur. Návrh nemusí schvalovat parlament, úřady začnou cizincům tuto možnost nabízet co nejdříve.

Přehrát

00:00 / 00:00

V. Vařeková informuje o situaci cizinců bez práce

Podle předsedy Česko-vietnamské společnosti Marcela Wintera by ale odjezd cizinců měly částečně hradit i agentury, které je k nám přilákaly: "Ne jenom řešit důsledky, ale přešetřit příčiny. Aby se na tom finančně podílely i české personální agentury, které je sem dovezly a teď se na ně vykašlaly, a ministerstvo zahraničních věcí, které to špatnou vízovou politikou zavinilo!"

Lednová míra nezaměstnanosti v Česku stoupla o něco víc, než očekávali analytici. Dosáhla 6,8 procenta, zatímco v prosinci byla šestiprocentní. Počet lidí bez práce se podle ministerstva práce a sociálních věcí zvýšil skoro o 49 tisíc na téměř 384 tisíc. Meziroční růst spotřebitelských cen pak v lednu zpomalil na 2,2 procenta ze 3,6 procenta v prosinci. Je to nejnižší meziroční růst cen od března roku 2007.

Na téma cizinci bez práce mluvili Tomáš Haišman z ministerstva vnitra a Pavel Čižinský z poradny pro občanství v Radiofóru. Záznam pořadu si poslechněte v Rádiu na přání.

Milan Kopp, Václava Marešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme