Pojišťovny se chystají rozdávat pokuty kvůli nevybírání poplatků

Zdravotní pojišťovny jsou připraveny začít dávat krajským nemocnicím a lékárnám pokuty za to, že nevybírají poplatky od pacientů. Na tomto postupu se shodli zástupci pojišťoven s ministryní zdravotnictví Danielou Filipiovou (ODS). Podle ní krajská zařízení tím, že poplatky nevybírají, porušují zákon.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

VZP

VZP | Foto: Marián Vojtek

"My jsme v podstatě svolali pojišťovny, aby nás informovaly o tom, co hodlají dělat. Samozřejmě jsme je vyzvali k tomu, aby proti protiprávnímu jednání postupovaly společně," uvedla ministryně.

Jednotný postup potvrzuje i ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny Pavel Horák. "Nevidím jinou možnost. Vycházíme z toho, že zákonodárce tím, že stanovil povinnost poplatky platit a vybírat, sledoval nějaký účel. Jakékoliv jednání, které brání dosažení tohoto účelu, je porušením zákona," uvedl Horák.

Krajská zařízení, kde se poplatky nehradí, tak můžou postihnout až padesátitisícové pokuty. Jednotlivé pojišťovny už v lednu zahájily kontroly ve Středočeském kraji a jak potvrdil například ředitel Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra Jaromír Gajdáček, některá správní řízení chtějí zahájit už tento týden.

"Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra prováděla pravidelné kontroly v krajských zařízeních Středočeského kraje, zde jsou jasné výsledky kontrol a zdravotní pojišťovna zahájí do konce tohoto týdne správní řízení s krajskými zařízeními," uvedl Gajdáček. Doplnil, že mohou ukládat pokuty zařízení opakovaně, podle platného zákona ale není nevybírání poplatků důvodem pro vypovězení smlouvy.

V čele všech krajů s výjimkou Prahy stojí sociální demokraté. V krajských volbách voličům slíbili, že poplatky zruší. Středočeský kraj tak učinil jako první od ledna. Ostatní, kromě Prahy, se přidaly v únoru. Všechny ale nepostupují stejně. Některá zařízení pak peníze vybírají a hned je pacientům vracejí. Hradí je pak kraj. Jinde je lidem chce dodatečně poslat na účet. Na dorovnání poplatků tak kraje budou muset ve svých rozpočtech najít desítky milionů korun.

ČSSD tvrdí, že poplatky brání pacientům v přístupu k péči. Středočeský hejtman David Rath s tím, že by krajská zařízení porušovala zákon, nesouhlasí. "My z toho obavy nemáme, protože kraje postupují podle zákona. To znamená, že my poplatky vybíráme, ale hradí je příslušný kraj ze svého rozpočtu formou daru jednotlivým pacientům, tudíž zdravotní pojišťovny žádné pokuty dávat nemohou," řekl Rath.

Nečekaná zpráva přitom dnes přišla z Pardubického kraje. Sociálnědemokratický hejtman Radko Martínek vyzval občany, aby i v krajských zařízeních platili, pokud jim to jejich situace dovoluje. Dar od kraje by podle Martínka měli přijmout pouze lidé, kteří jsou v sociální nouzi. Šéf asociace krajů a jihomoravský hejtman Michal Hašek ale náhlý obrat v postoji svého kolegy zpochybňuje.

"Pokud se týká jeho údajného prohlášení, já ho nevnímám jako výzvu k tomu, aby lidé platili poplatky. Radko Martínek vydal v té věci dementi a já chci věřit tomu, že Radko Martínek, včetně všech ostatních zákonodárců sociální demokracie a také všech hejtmanů, bude bojovat za úplně zrušení nesmyslného systému Julínkovských poplatků," podotkl Hašek.

K tématu si můžete také přečíst:
Zrušení části poplatků vyjde stát zhruba na tři miliardy korun
Krajské nemocnice nechtějí od pacientů regulační poplatky
Poslanci neschválili zahraniční mise vojáků a zrušili zdravotnické poplatky
Senát nesouhlasil s rušením poplatků, omezil je
Grémium majitelů lékáren doporučuje: Poplatky vracejte formou slevy nebo bonusu
Ministerstvo chce zasáhnout proti odpouštění poplatků v krajských nemocnicích
ÚOHS: Krajské samosprávy mohou zrušit poplatky v nemocnicích už od nového roku

Jana Zemanová, Martin Hromádka, Jan Herget Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme