Senátoři budou o přijetí Lisabonské smlouvy rozhodovat možná až v dubnu

O Lisabonské smlouvě by senátoři mohli rozhodnout až v dubnu. Po evropském výboru horní komory doporučil odklad jejího projednání i výbor zahraniční. Tento postup prosadili hlavně senátoři ODS.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vladštejnský palác

Vladštejnský palác | Foto: Jan Rosenauer

Zákonodárci by nejdříve měli schválit normu, která vládě neumožní předat část kompetencí do Bruselu bez souhlasu obou komor parlamentu. Teprve potom má přijít na řadu Lisabonská smlouva.

Tento postup prosazovali na jednání zahraničního výboru senátu členové ODS a za zelené Jaromír Štětina. Uspěli.

"Důvody jsou ty, že se musí upravit jednací řády sněmovny a Senátu tak, aby byly obě komory na stejné úrovni," vysvětluje senátor ODS Vlastimil Sehnal.

Naopak sociálnědemokratičtí senátoři a lidovec Rostislav Slavotínek nevidí k odložení projednání Lisabonské smlouvy v horní komoře důvod. "Chápu určité obavy některých kolegů z toho, že je potřeba napřed projednat změny jednacího řádu, ale je to další odložení a našemu předsednictví Evropské unii by prospělo, kdyby Lisabonská smlouva byla projednána a schválena co nejdříve," uvedl Slavotínek.

Senátor za ČSSD Jiří Dienstbier ale čeká, že ratifikace nových evropských pravidel v Senátu nebude snadná. "Potřebujeme udělat všechno pro to, aby Lisabonská smlouva byla schválena co nejrychleji," podotkl Dienstbier.

K tématu si můžete také přečíst:
Sněmovna pustila dál návrh KSČM na referendum k Lisabonské smlouvě
Sněmovna odsunula o dva týdny Lisabonskou smlouvu
Koalice chce Lisabonskou smlouvu schválit do měsíce, ČSSD hned
Čeští politici se dál přou o Lisabonskou smlouvu
Čeští politici odsouvají debatu o Lisabonské smlouvě
Lisabonská smlouva zatím nenašla podporu ani v Senátu
Sněmovna přerušila debatu o Lisabonské smlouvě, vrátí se k ní v únoru

Martin Hromádka, Václava Marešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme