Polsko plánuje velký výprodej národního majetku

Polská vláda plánuje privatizaci státních energetických podniků. Takto získané peníze mají posílit rozpočet v době světové hospodářské a finanční krize. Kritici ale namítají, že v současné době polská vláda prodá národní majetek pod cenou.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

stožár elektrického vedení

stožár elektrického vedení | Foto: Marián Vojtek

Ministr pro správu národního majetku Aleksander Grad počítá s tím, že prodejem tří státních energetických firem získá až 12 miliard polských zlotých, což je téměř 75 miliard českých korun. Jde o firmy Tauron, Enea a Energa. O Tauron podle polského tisku projevil zájem český ČEZ.

Privatizace má podle listu Gazeta Wyborcza zachránit letošní státní rozpočet Polska před zvýšením deficitu. Proti privatizaci energetiky se ale staví někteří ekonomové, podle kterých by za dva až tři roky stát mohl získat daleko víc. Bouří se i v Polsku mocné odborové svazy, které se obávají propouštění.

Přečtěte si také:
Polská vláda hledá úspory, omezí i vojenské mise v zahraničí
Ekonomové: Polsko a Slovensko zůstanou ušetřeny útrap hospodářské recese
Polská vláda chce pomoci občanům splácet hypotéky
Polsku se podle vlády daří vyhnout finanční krizi

Martin Dorazín, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme