Francie podpoří své automobilky. O porušení pravidel volného trhu se prý nejedná

Francie se neuzavírá před zahraniční konkurencí. Po jednání v Bruselu to prohlásil francouzský premiér Francois Fillon. Odmítl kritiku, že státní plán podpory francouzských automobilek zavání protekcionismem.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

interiér - palubní deska

interiér - palubní deska | Foto: auta.yauto.cz

Francie automobilkám slíbila levné úvěry za 6 miliard eur. Zároveň je přiměla ke slibu, že ve Francii nezavřou žádnou továrnu a udělají vše pro to, aby nemusely propouštět.

České předsednictví tvrdí, že v Evropě hrozí vlna ochranářství; na začátek března kvůli tomu svolává mimořádný summit evropských lídrů. Podle Fillona je ale podpora výrobců aut zcela v pořádku.

"Myslím, že snad každý pochopí, že francouzské veřejné mínění by nepřijalo, kdyby daňoví poplatníci dali 6 miliard eur výrobcům aut, jejichž prvním krokem by bylo uzavření závodu na francouzském území."

Evropská komise nyní posoudí, zda je francouzský plán v souladu s pravidly volného trhu.

Marika Táborská, Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme