Německá ekonomika se dál propadá

Propad hrubého domácího produktu o 2,1 procenta potkal v posledním čtvrtletí loňského roku německou ekonomiku. Jde o vůbec nejhorší výsledek od znovusjednocení země v roce 1990. Hospodářská recese tak nejsilnější evropskou ekonomiku zasáhla naplno.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Braniborská brána

Braniborská brána | Foto: Jiří Hošek

Tak špatná čísla neočekávali ani největší pesimisté z řad odborníků. Analytici oslovení agenturou Reuters počítali s poklesem HDP o 1,8 procenta. Jde už o třetí čtvrtletí za sebou, kdy výkonnost německé ekonomiky klesla.

Podle Spolkového statistického úřadu za tím stojí propad investic a čistého obchodu. Za naprosto nesmyslné označil prezident prestižního institutu Ifo Hans-Werner Sinn úvahy o tom, že by německé hospodářství mohlo začít mírně růst už letos v létě.

Podle Sinna bude mít Německo na podzim o 500 až 700 tisíc nezaměstnaných víc, než před rokem. Také hlavní ekonom německé Citigroup Jürgen Michels počítá s tím, že HDP zřejmě klesne i v prvním a druhém čtvrtletí letošního roku.

Milan Kopp, Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme