Kopie našich korunovačních klenotů obdivují v Bruselu

České korunovační klenoty přicestovaly do Bruselu. Samozřejmě ne ty ze schránky ve svatovítském chrámu, ale pouze jejich kopie. Pouhých 8 dnů si je mohou prohlédnout návštěvníci Pražského domu - tedy zastoupení naší metropole v Bruselu. V rámci prezentace českého předsednictví Evropské unii se tam představuje jeden z největších a také nejdražších symbolů naší státnosti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

kopie korunovačních klenotů

kopie korunovačních klenotů | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

Malá místnost ve výstavních prostorech Pražského domu se vchodem ozbobeným sametovými závěsy. Tam ve 4 vitrínách spočívají svatováclavská koruna, žezlo, říšské jablko a korunovační meč. Věrné kopie klenotů vytvořené na přelomu 70. a 80. let minulého století.

"Ta kopie je udělaná ze stříbra a je to silně pozlacené. Protože přece jen výroba ze zlata by byla poněkud dražší,"říká restaurátor Andrej Šumbera, který pořizoval fotodokumentaci originálů korunovačních klenotů. "Drahokamy jsou skleněné imitace. Protože ty nejsou k mání. Asi by se nenalezly obdobné barvy, tvary a tak."

Cena originálů klenotů je nevyčíslitelná. Také cena kopií se ale drží v tajnosti. Faktem je, že Pražský dům musel i jim poskytnout mimořádné bezpečnostní zajištění.

"Jsou velmi nadstandardně pojištěny. Co se týká bezpečnostních opatření, máme tu s policií jistou spolupráci na dobu výstavy. Jsou tu zabezpečené vitríny. Z hlediska bezpečnosti jsme udělali určitá nadstandardní opatření a kroky," potvrdila ředitelka Pražského domu Lucie Čadilová.

Výstavu kopií korunovačních klenotů otevřel jeden z těch, kteří mohli jejich originály vidět. Pražský primátor Pavel Bém má jeden ze sedmi klíčů ke schránce s klenoty ve zdi katedrály svatého Víta, Václava a Vojtěcha. "Mám ho ve svém trezoru. Musím se přiznat, jako ten, který viděl velmi zblízka ty originály, patřím mezi ty, kteří poznají rozdíl mezi kopií a originálem."

kopie královského jablka | Foto: Pavel Novák

K vitrínám přicházejí nejen Češi pracující v evropských institucích v Bruselu. Korunovační klenoty obdivují i cizinci. Paní Simon z Lucemburska pracuje ve Výboru regionů. "Je to úžasné. Karel IV. musel být šťastný, když měl tu korunu na hlavě. Je to opravdu impozantní."

Koruna se líbila i panu Andrzejovi, polskému podnikateli ve stavebnictví. "Je to zkrátka hezké. Je na ní hodně drahých kamenů. Ten křížek nahoře, to je safír. Na něm je vyrytý Kristus na kříži. Safír je po diamantu druhým nejtvrdším kamenem. Na to bylo opravdu potřeba hodně řemeslné zručnosti."

Korunu obdivovala i paní Kiet Dan z Malajsie: "Koruna je velmi krásná. Dojem dělají kameny, a celý design koruny. Je to opravdu důstojné. Nejsou na ní nějaké třpytivé drobnůstky. To je opravdu starobylá koruna."

V bruselském Pražském domě bude kousek zlatého věku české historie k vidění do 20.února.

Milan Kopp, Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme