Sestavování izraelské vlády může ovlivnit finanční skandál Avigdora Liebermana

Ani čtyři dny po izraelských volbách není zcela jasné, kdo bude příštím premiérem - jestli favorizovaný opoziční vůdce Benjamin Netanjahu, nebo ministryně zahraničí Cipi Livniová. Oba ale musejí při pokusech sestavit koalici počítat s finančním skandálem třetího v pořadí, vůdce stany Izrael náš domov Avigdora Liebermana. Toho komentátoři považují za hlavní postavu povolebního licitování.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Avigdor Lieberman

Avigdor Lieberman | Zdroj: ČTK

Lieberman odmítl říci, zda by šel do vlády s Livniovou, nebo Netanjahuem, a namísto toho odletěl do Běloruska. Protiarabský radikál má ideologicky blíže k pravicovému vůdci Netanjahuovi než k Livniové, která vystupuje jako zástupkyně středu.

Jenže izraelská média stále více spekulují, že s Livniovou by si mohl snáze zajistit zastavení svého vyšetřování. Úřady se totiž zabývají podezřením, že se Lieberman před lety podílel napraní špinavých peněz.

Zapojení Liebermana do vlády by mohlo vést ke střetu zájmů. Na jeho vyšetřování už se podílejí složky ministerstva spravedlnosti, vnitřní bezpečnosti i financí. Liebermanova strana by si tak mohla jen s obtížemi nárokovat některý z těchto úřadů.

K tématu si můžete také přečíst:
Palestinský prezident vyzývá k mezinárodní izolaci pravicové vlády v Izraeli
Nejsilnější strany v Izraeli se přetahují o přízeň radikála Liebermana
Izraelské volby vyhrála Cipi Livniová
Izraelské volby nejspíš vyhrála dosavadní vládní strana Kadima
Volební účast v Izraeli je vysoká navzdory špatnému počasí
Netanjahu: Pokud vyhrajeme volby, svrhneme v Gaze vládu Hamásu

Marika Táborská, Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme