Olmert: Žádná dohoda s Palestinci bez propuštění Šalita

Izrael nepřistoupí na příměří s Palestinci v pásmu Gazy, dokud nebude na svobodě seržant Gilad Šalit. Prohlásil to izraelský premiér Ehud Olmert. Šalita zajali Palestinci skoro před třemi lety a Olmert slíbil, že dosáhne jeho návratu, než odejde z úřadu. V souvislosti s izraelskými volbami se objevily informace, že dohoda mezi Izraelem a palestinským hnutím Hamas je na spadnutí. Týkat se má nejen příměří, ale také Šalita.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ehud Olmert

Ehud Olmert | Foto: Knesset

Politický vůdce Hamasu Chálid Mišal řekl, že podpise dohody je v Káhiře připravený už na neděli. Olmertův úřad ale vydal prohlášení, že žádné dohoda v dohledu není.

Pod egyptským patronátem se v zásadě chystá několikafázový proces. Izrael a ozbrojené frakce v Gaze by se měly patrně na rok a půl zavázat k příměří. Izrael má také výrazně uvolnit blokádu palestinského území.

Co se týká Šalita, obě stany chystají už řadu měsíců jeho výměnu za nejméně tisíc Palestinců, které vězní Izrael. Veškeré rozhovory ale provázejí často protichůdné informace a vzájemné přehazování odpovědnosti za dosavadní nezdar jednání.

K tématu si můžete také přečíst:
Turecko jedná s Hamásem o propuštění Šalita a hlásí velký úspěch
Hamas už žádá za izraelského vojáka Šalita propuštění 1500 vězňů
Sarkozy se v Izraeli setká s rodiči zajatého vojáka Šalita
Olmert bude v Káhiře vyjednávat o propuštění vojáka Šalita
Unesený izraelský voják prosí svou vládu, aby ho vyměnila za Palestince

Marika Táborská, Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme